Hopp til innhold

Vil foreslå dyrevennlig merking for Stortinget

Både SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet de Grønne støtter Dyrevernalliansens forslag om å innføre en etisk merkeordning for å sikre at dyr ikke har lidd i klesproduksjonen. Landbruksdepartementet har derimot liten tro på en slik ordning.

Saueklippere slår, sparker og tramper på sauene mens de klippes.

BLODIG OG BRUTALT: NRK mener noen av opptakene er så voldelige at vi har valgt å ikke vise dem. Vi advarer like vel om sterke inntrykk (foto: PETA).

– Jeg tror alle som har sett disse bildene er forferdet. Det er vel neppe dette vi tenker på når vi kjøper oss ullsokker og undertøy til vinteren, men det kan jo faktisk hende at vi kjøper ull fra dyr som er utsatt for mishandling, og det er vi nødt til å få stoppet, sier Andersen til NRK.

SV-representanten lover å ta opp forslaget om en ny etisk merkeordning for dyrevelferd når Stortinget samles etter sommeren.

Karin Andersen

SVs stortingsrepresentant, Karin Andersen, lover at hun kommer til å ta initiativ overfor regjeringa for å få bedre internasjonale avtaler og sertifiseringer som kan styrke dyrevernet.

Foto: Stig Weston / SV

Utspillet kommer etter at PETA dyreaktivister avslørte brutale forhold i merinoullindustrien. Skjulte videoopptak viser sauer i USA og Australia som kuttes til blods, sparkes, slås og blir trampet på.

Den populære merinoulla produseres ikke i Norge, og importeres derfor fra utlandet. Det uoversiktlige internasjonale ullmarkedet gjør det vanskelig å vite hvilken ull som havner hvor.

– Vi har en plikt å gjøre

– Jeg tror mange nordmenn vil velge et plagg som er merket slik, særlig hvis det er tydelig og at man kan stole på det, sier Andersen.

Hun påpeker samtidig at en slik merkeordning i seg selv ikke er nok, og at SV derfor også kommer til å ta initiativ overfor regjeringa for å få bedre internasjonale avtaler og sertifiseringer som kan styrke dyrevernet.

– Det finnes allerede internasjonale organisasjoner som jobber for miljø og arbeidstakeres rettigheter, men når det gjelder dyrevern, så er det nok en lang vei fram.

– Deler av både matproduksjonen og dyrehold er blitt så industrialisert at det blir veldig fjernt fra folk. Derfor trengs det en skikkelig sterk organisering som både kan sikre at dyra har det bra, og at bransjen blir kontrollert, slik at forbrukerne kan være sikre på at plagget de kjøper med en slik etisk merkelapp faktisk holder det de lover, sier Andersen.

– Hva tror du sjansen er for at dere får gjennomslag for et slikt forslag på Stortinget?

– Det håper jeg de andre partiene er enige i. Jeg kan ikke tro at det er noen som mener at det er greit at dyr blir behandlet på denne måten, og jeg tror alle mener at vi har en plikt til å gjøre noe, sier SV-representanten

KrF: – Må ikke bli en falsk trygghet

Olaug Bollestad

KrF-representant Olaug Bollestad sier hun ble opprørt av å se de avslørende opptakene avmerinosauene. Hun sier KrF går inn for forslaget om en ny merkeordning, men sier også forbrukerne må ta ansvar.

Foto: Tom Edvindsen

– KrF er positive til en slik etisk merking, hvis det lar seg gjøre, men det må ikke bli en falsk trygghet. Det er viktig at vi har regler både nasjonalt og internasjonalt for hvordan dyra skal behandles, sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad.

KrF-eren mener både politikerne, media og forbrukerne må legge press på for å få slutt på den omtalte dyremishandlinga.

– Vi som forbrukere må også være bevisste. Vi er opptatt av å kjøpe billig, og derfor jobber disse bøndene under slaveforhold, sier Bollestad.

Nasjonal talskvinne for Miljøpartiet de Grønne (MDG), Hilde Opoku, sier det er naturlig for deres parti å støtte forslaget:

Hilde Opoku

Hilde Opoku i Miljøpartiet de grønne sier det er naturlig for dem å støtte forslaget fra Dyrevernalliansen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Forslagene fra Dyrevernalliansen er veldig positive og konstruktive, noe vi vil støtte opp om, og i den grad vår stortingsrepresentant kan legge press på internasjonalt, så skal vi selvfølgelig være med på det.

– Vårt inntrykk er at det er en klart voksende interesse for dyrevelferd, både i Norge og internasjonalt. Det kan godt hende at det tar tid, og vi må ha med næringa, men jeg tror det er stor oppslutning om en slik merkeordning, sier Opoku.

Venstre: – Oppfordrer regjeringa til å presse på EU

Ifølge Venstres leder, Trine Skei Grande, har deres parti lenge tatt til orde for et strengere tilsyn med alle dyr som brukes til produksjon, også i Norge.

Venstre-leder Trine Skei Grande

– Venstre oppfordrer derfor regjeringen til å presse på for å få en ny standard i EU. Det er ved å stå sammen med andre land vi kan få til en varig og betydelig forbedring i behandlingen av produksjonsdyr, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dyr har en verdi i seg selv og skal behandles med respekt. Derfor er det viktig at det kommer frem slike avsløringer som hvordan merinoulla i Australia blir produsert.

– Venstre stiller seg positive til en etisk merkeordning av klær. Det er viktig at forbrukerne skal ha mulighet til å velge forbruksvarer ut ifra dyrevelferds-hensyn. Venstre har lenge tatt til orde for en standardisert merkeordning for matvarer. Avsløringer som det NRK kommer med viser at det er nødvendig også innenfor klesindustrien, sier Grande.

– Dessverre er det ikke alle forbrukere som er like oppmerksomme på slike merkeordninger. Venstre oppfordrer derfor regjeringen til å presse på for å få en ny standard i EU. Det er ved å stå sammen med andre land vi kan få til en varig og betydelig forbedring i behandlingen av produksjonsdyr, sier Grande

Landbruksdepartementet ønsker ikke ny ordning

Statssekretær fra Landbruks- og matdepartementet Hanne Maren Blåfjelldal (Frp) sier hun i likhet med alle andre reagerte med «vantro og avsky» da hun så PETAs videoopptak av merionullsauene.

Hanne Maren Blåfjelldal

Statssekretær fra Landbruks- og matdepartementet Hanne Maren Blåfjelldal (Frp)har ikke tro på en etisk merkeordning.

Foto: Bjørn Opsahl

– Det er fullt mulig å produsere ull på en forsvarlig måte der dyra har det bra, og det gjør vi i Norge. Slik behandling av dyr er straffbart etter norsk lovverk.

Hun peker på at saken også har vakt sterke reaksjoner i Australia, og mener det mest effektive er oppfølgingen som gjøres av styresmaktene der.

– Fra norsk side arbeider vi aktivt for å påvirke internasjonale holdninger til dyrevelferd, blant annet gjennom Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE).

– Det er ikke aktuelt for oss til å ta initiativ til å innføre noen offentlig merkeordning for dette, fordi dette trolig vil være lite målrettet og effektivt for formålet, sier statssekretæren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger