Hopp til innhold

Ny grense for hva forsøksdyr skal tåle

1. juli totalforbyr norske myndigheter forsøk som påfører dyr alvorlig smerte over lengre tid. Da kommer en ny forskrift som for første gang setter en øvre smertegrense for dyr.

Forsøksdyr:

1. JULI: Den nye forskriften skal i følge regjeringen skjerpe de etiske kravene til forholdene for forsøksdyr og prinsippene om at bruk av forsøksdyr i størst mulig grad skal erstattes av andre metoder. (Bilde: Dyrevernalliansen)

– Vi kommer selvsagt til å sørge for at forskriften blir tatt i bruk, sier Live Kleveland i Dyrevernalliansen til NRK.

I dag brukes flere millioner forskningsdyr i Norge for å utvikle effektive og trygge vaksiner for mennesker og dyr og bedre forståelse av biologi. 1. juli kan flere av dyreforsøkene bli i strid med regelverket, hevder Dyrevernalliansen, som mener strikken for ofte tøyes for langt i dag.

Alvorlig smerte og frykt

«Forsøk som påfører dyr alvorlig smerte, frykt eller annen belastning som forventes å bli langvarig og ikke kan lindres, er forbudt.», heter det i utkastet til den nye forskriften, som trer i kraft 1. juli.

Til nå har man kunnet utføre forsøk der dyret blir utsatt for alvorlig smerte, uten bedøvelse og tidsbegrensning. Men bare dersom nytteverdien av forsøket veier opp for smerten dyret blir påført. Det er et EU-direktiv som gjør at regjeringen nå endrer reglene.

– Ingen praktisk konsekvens

Mattilsynet skal håndheve det nye forbudet. I motsetning til Dyrevernalliansen mener de at forbudet vil få lite å si for dagens forsøkspraksis.

– I Norge har vi allerede en restriktiv praksis når det gjelder å tillate forsøk der dyr opplever alvorlig smerte uten å få bedøvelse. Hittil har Norge ikke tillatt slike forsøk som blir forbudt 1. juli, sier Heidi Bugge i Mattilsynet.

– Det er du helt sikker på?

– For å være sikker, sjekk med Forsøksdyrutvalget. De har den fulle oversikten.

Totalforbud?

Forsøksdyr 2

FORSØK: I 2013 ble 182.134 dyr utsatt for det som kategoriseres som smertefulle forsøk. (Bilde: Dyrevernalliansen)

Trine Melheim leder Forsøksdyrutvalget, som frem til 1. juli har hatt ansvar for å godkjenne dyreforsøk.

– Det gjennomføres forsøk i dag som gjør dyret vondt, uten at det får bedøvelse. Men å svare på om noen av disse forsøkene nå blir forbudt, blir også en veterinærmessig vudering. Det å gi en konkret vurdering av smerte er ikke alltid så lett.

Elektrisk sjokk og isolasjon

I den nye forskriften klassifiseres belastningen som påføres dyret mellom lett, moderat og betydelig belastende forsøk.

Eksempler på sistnevnte er «elektrisk sjokk som dyret ikke kan unnvike» og «tvunget svømming med utmattelse som endepunkt».

Forsøkene som nå forbys, klassifiseres som verre enn dette – forsøk som påfører dyret alvorlig smerte eller frykt over lengre tid.

Bekymret for grensesetting

Dyrevernalliansen frykter at myndighetene vil tøye grensene når det gjelder grad av smerte, tid og potensiell «gevinst» etter forsøket.

– Hvis det blir sånn at myndighetene prøver å skyve på grensene, kommer vi til å lage bråk. De slipper ikke unna med å bruke nytte-kost vurdering. Det er ikke rom for det i forskriften. Vi kommer til å bruke alle rettslige virkemidler for å få etablert en reell grense som beskytter dyr mot lidelse. Uavhengig av formålet med lidelsen.

AKTUELT NÅ