Hopp til innhold

Tror ikke på «Scandinavian Star»-rapporten

Flere etterforskninger og en granskingsrapport er ikke godt nok, ifølge skipsteknisk utreder Gisle Weddegjerde. Han mener granskingen av «Scandinavian Star» kan kalles en dekkoperasjon.

Gisle Weddegjerde

KRITISK: Gisle Weddegjerde har ikke tillit til granskingsrapporten som ble lagt frem på Stortinget i dag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er ren løgn og omformulering av fakta, sier Gisle Weddegjerde, etter at Stortingets granskingskommisjon torsdag la frem sin rapport om dødsbrannen på passasjerfergen «Scandinavian Star».

Weddgjerde var skipsteknisk utreder i stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen «Scandinavian Star». Stiftelsen ble opprettet i 2010, med formål om å få gjennopptatt etterforskningen av skipsbrannen.

Sigurd Klomsæt, som er advokat for stiftelsen, sier til NRK torsdag kveld at de nå skal ta saken til Riksadvokaten igjen. Eventuelt til menneskerettighetsdomstolen.

Frank Kjetil Olsen har ledet granskingskommisjonen etter Scandinavian Star-ulykken

LEDET GRANSKINGEN: Frank Kjetil Olsen har ledet granskingskommisjonen etter Scandinavian Star-ulykke.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

To norske politietterforskninger og én granskingsrapport har alle konkludert med det samme, at det ikke er mulig å bevise hva som skjedde da det begynte å brenne på passasjerfergen «Scandinavian Star», den 6. april 1990. Brannen tok 159 menneskeliv.

– Vår jobb var ikke å gjøre en dypere vurdering av hvem som eventuelt er gjerningsmann, det er det politietterforskningen som har undersøkt, sier Frank Kjetil Olsen, leder av kommisjonen, til NRK.

Støtter politiet

Etter ulykken har det versert flere teorier om hva eller hvem som forårsaket brannen.

Politiet har også etterforsket ulykken flere ganger, sist i perioden 2014 til 2016. Da ble saken henlagt på grunn av manglende bevis, men politiet sa på en pressekonferanse at konklusjonen fra 1990, om at den første brannen var påsatt, fortsatt er gjeldende.

Nå er politiets arbeid gransket av en uavhengig kommisjon på Stortinget. I rapporten som ble lagt frem torsdag, skriver kommisjonen at de ikke finner bevis som tyder på sabotasje.

Kommisjonen kritiserer også norske helsemyndigheter for å ha tilbudt for dårlig langsiktig helsehjelp til overlevende og etterlatte.

– Sannheten for voldsom

Likevel mener Weddgjerde at det ikke er sannheten som ble lagt frem på Stortinget torsdag. Han kaller politiets og granskingskommisjonens arbeid for en dekkoperasjon.

– Sannheten blir for voldsom for denne nasjonen å bære, for feilene som er blitt gjort er så gigantisk, sier Weddegjerde.

Også Arvid Rusten, som overlevde brannen, forteller at han er skuffet over innholdet i rapporten.

– Det er en parodi, jeg har gitt opp hele saken, sier han til NRK.

Jan Harsem er talsperson for støttegruppen for de etterlatte. Han sier at han ønsker å få en best mulig oppklaring i hva som skjedde.

– Jeg er skuffet over at kommisjonen mener det ikke har vært mulig å gi klarere svar. De var veldig tydelig på at det ikke var sabotasje, og hvis den påstanden har faglig holdbarhet så har ikke jeg et personlig ønske om at etterforskningen skal gå den ene eller andre veien. Jeg vil bare ha en oppklaring på det reelle hendelsesforløpet, sier han.

AKTUELT NÅ