Hopp til innhold

– Spiller ingen rolle om garnet blir dyrere

Flere norske ullklærprodusenter sier de tar sterkt avstand fra mishandlingen av merinosauer som er avslørt. – Vi applauderer forslaget om en etisk merkeordning, sier ullklærprodusenten Janus.

Arne Fonneland og Janne Vangen Solheim

ØNSKER MERKING AV DYREVENNLIG ULL: Den norske ullproduksjonsfabrikken, Janus, sier de per i dag bare må stole på at ull-leverandørene deres snakker sant når de hevder at merinoulla er produsert uten lidelse for sauene. Bildet viser administrerende direktør Arne Fonneland og Janne Vangen Solheim ved tilskjæringsavdelingen på Janusfabrikken.

Foto: Janus

Den norske ullklærprodusenten Janus sier de «definitivt støtter» en merking av dyreetikk på ull, som nå er foreslått.

– Det spiller ingen rolle om garnet blir dyrere, bare dyra har det bra, sier fabrikksjef Janne Vangen Solheim til NRK.

Den lille Bergens-bedriften handler i likhet med mange andre norske ullklærprodusenter stadig mer ull fra det internasjonale markedet, spesielt merinoull, siden sauearten ikke føres i Norge.

Ifølge Solheim baserer de seg på «nære og gode relasjoner», og kontrakter for å sikre at merinoulla de får levert er forsvarlig produsert, og ikke en del av den blodige mishandlingen som er avslørt i dyreaktivistvideoer nylig.

– Må bare stole på at de gjør det vi ber om

– Vi ser alle leverandørene rett inn i øynene, og ber dem garantere at dyra har det bra. Det er så langt vi har myndighet og mulighet til å gjøre.

– Men kan dere da garantere at det stemmer?

– Vi må bare stole på at de gjør som vi ber dem om, svarer Solheim.

Hun ønsker en internasjonal merkeordning med tilsyn velkommen, og mener det er på tide med et fellesløft for å sikre dyrevelferden. Solheim er imidlertid bekymret for at mye av den norske fagekspertisen innen ullproduksjon har forsvunnet.

– Norge er tømt for mye kompetanse fordi fiberfaget bygges ned her i landet, så vi må gå internasjonalt for å få råd, sier fabrikkeieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klipping merinosau

Opptakene som ble filmet av dyrevernorganisasjonen PETA viser skadde sauer blir sydd av klipperne, uten noen form for bedøvelse. FOTO: PETA

Foto: Peta

– Vi er positive til å gå i dialog om dyrs rettigheter

Active Brands som produserer klær for blant annet Kari Traa, Bjørn Dæhlie og Åsnes, sier de «tar sterkt avstand fra enhver mishandling av dyr i forbindelse med produksjon av råvarer til våre produkter».

Ifølge Espen Krogstad som er sjef i Active Brands jobber de aktivt med kvalitetssikring i alle ledd av sin verdikjede.

De viser til at de blant annet er medlem i organisasjoner som IEH (Initiativ for etisk handel) og driver med kvalitetssikring av ull og fabrikker i utlandet gjennom egne ansatte, og ved å stille krav om at alle råvareleveranser skal være sertifiserte.

– Vi er positive til å gå i dialog med norske myndigheter for å sikre rettighetene til dyr i produksjonsprosessene, sier Krogstad.

Tar sterkt avstand, men kan ikke garantere

Ifølge sjefen kommer mesteparten av ulla de bruker i sin produksjon fra Sør-Afrika, og «at så langt de har klart å bringe på det rene» skal de ikke ha noen underleverandører fra USA.

– Kan dere garantere at denne ulla ikke stammer fra den omstridte saueklippingen som dyreaktivistene PETA avslørte?

– Som nevnt under våre generelle kvalitetssikringstiltak, har vi jobbet for å sikre oss at råvarene kommer fra underleverandører som kan tilfredsstille eksisterende sertifikatordninger, og vi er positive til å tilpasse oss nye ordninger som kan fange opp andre typer for mishandling, sier Krogstad.

Devold og Ulvang: Mulesing ikke tolerert

Den norske ullkærprodusenten Devold hadde ikke anledning til å besvare NRKs henvendelse på grunn av ferieavvikling. De understreker imidlertid i en e-post at: «De tar sterkt avstand fra mulesing», som er en utbredt teknikk i blant annet Australia.

Den smertefulle metoden innebærer at en del av baken til merionsauen skjæres av uten bedøvelse. Teknikken skal forebygge at merinosauen, som er vesentlig mer rynkete enn andre saueraser, skal bli infisert av fluelarver og utvikle sykdom som også er smertefull.

Det lyktes ikke NRK å få noe svar fra produsenten til Ulvang, Swix Sport AS. På sine nettsider skriver de imidlertid at de «ikke tolererer mulesing »av sauer, og at de jobber bevisst mot sine råvareleverandører for at etiske retningslinjer skal følges.

Saueklipping merino

Noen sauer fikk store kjøttsår etter klippingen. Etterforskerne fra PETA sier at de så dem få noen veterinærbehandling. FOTO: PETA

Foto: Peta

AKTUELT NÅ