Hopp til innhold

– Må vurdere å droppe uniformen i det offentlige rom

Ledelsen i Forsvaret sier det kan bli slutt på bruk av uniform i det offentlige rom, etter at terrortrusselen mot Norge har økt.

Uniform

RESTRIKSJONER: De tillitsvalgte i Forsvaret mener det må vurderes å innføre restriksjoner på bruk av militæruniform i det offentlige rom utenfor tjeneste.

Foto: Veslemøy Eineteig Christiansen

– Bruk av uniform er et av flere tiltak vi nå vurderer, sier stabssjef i Forsvarsstaben, Erik Gustavson til NRK.

Han har kalt inn arbeidstakerorganisasjonene og tillitsmannsapparatet i Forsvaret til et møte på hans kontor torsdag morgen for å informere om situasjonen.

Etter det NRK kjenner til skal Forsvaret nå være i dialog med NSB om å lempe på uniformskravet til rabatterte billetter, dersom dette blir aktuelt.

Vil involveres

De tillitsvalgte i Forsvaret etterlyste tidligere i dag møtet med forsvarsledelsen for å diskutere situasjonen.

– Vi har behov for å bli informert og involvert i vurderingen av hvilke tiltak som bør iverksettes, sier nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk i dag ut med en ny trusselvurdering, og frykter særlig angrep mot militært personell, politi og sentrale beslutningstakere.

Aleksander Stokkebø – landstillitsvalgt for soldatene – Tillitsmannsordningen i Forsvaret

Aleksander Stokkebø, landstillitsvalgt for soldatene, mener uniformsbruk i det offentlige rom må diskuteres.

Foto: Forsvaret

Norges Offisersforbund får også støtte fra soldatenes tillitsvalgte:

– Det er viktig at Forsvaret tar en vurdering om det skal innføres restriksjoner på bruk uniform for vernepliktige etter endt tjeneste utenfor leir og på permisjonsreiser. Den vurderingen må komme snarest.

– Det er også viktig at Forsvaret kommer med konkrete føringer til den enkelte soldat, sier landstillitsvalgt Aleksander Stokkebø i Tillitsmannsordningen i Forsvaret.

Skal diskutere uniformsbruk

– Når trusselen er offentlig kjent, er det viktig at vi får mer informasjon fra forsvarsledelsen. Det er viktig at denne situasjonen blir tatt på alvor. Det er viktig at vi får vite mer om hva trusselen betyr reelt sett, sier Bongo.

– Hvilke tiltak kan være aktuelle?

– Våre soldater og offiserer ferdes mye i det offentlige rom med uniform. Vi opplever det som noe positivt, for det er bra å skape synlighet. Men det er også grunn til å diskutere denne praksisen ut ifra det som har kommet frem i dag. Det må gjøres en avveining.

– Så det kan være aktuelt å oppfordre soldater og offiserer om å være forsiktige med å bruke uniform i det offentlige rom?

– Det kan være det, men foreløpig ikke. Det er et spørsmål som må diskuteres.

Forsvaret sier de vurderer sikkerheten rundt deres ansatte og vernepliktige kontinuerlig.

– Dette vurderes hele tiden, både her hjemme og i utlandet. Det gjør vi også i denne saken. Vi vurderer tiltakene fortløpende, men jeg kan ikke kommentere hvilke konkrete tiltak det er snakk om, sier talsmann for forsvarssjefen, major Vegard Finberg.

– Politiet ikke bedt om å droppe uniformen

Også i politiet har det vært diskusjoner om man skal droppe uniformen. VG skrev tidligere i dag at politiansatte blir bedt om å unngå å bruke uniform når det ikke er nødvendig og å ha med seg sine adgangskort til enhver tid.

Ifølge avisen gjelder dette rundt 8000 ansatte, og vurderes fordi uniformen lett kan trigge personer som ønsker å true eller utøve vold mot politiansatte.

Men dette tilbakeviser politidirektør Odd Reidar Humlegård overfor NRK.

Vi har ikke gitt dem det rådet, men vi har kommet noen andre anbefalinger. Også har vi sagt at politimestrene må gjøre noen lokale prioriteringer, sier han.

Humlegård understreker at det viktigste de nå kan gjøre, er å reise årvåkenheten og bevisstheten rundt situasjonen som har oppstått.

Leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad sier til NRK at de foreløpig ikke har vurdert å droppe uniformen som tiltak.

– Jeg har ikke tenkt så langt. Ifølge den informasjonen jeg sitter på, har ikke det vært en del av diskusjonen, sier han.

Det er sannsynlig at Norge blir utsatt for trusler og i verste fall angrep fra terrorister i løpet av det neste året, ifølge PST.
Se politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland i Dagsnytt atten 5. november.

Alle ansatte informert

Forsvaret har informert alle sine ansatte via e-post.

– Vi er daglig i kontakt med politiet og PST, og er involvert i de daglige vurderingene. Basert på trusselvurderingen som foreligger, mener vi at vi har tilstrekkelig med tiltak, sier han.

– Vurderer dere å oppfordre soldater og offiserer til å ikke gå med uniform i det offentlige rom?

– Vi kommenterer ikke vurderinger og tiltak, svarer Finberg.

Landstillitsvalgt Aleksander Stokkebø mener også at all forsvarsaktivitet i det offentlige rom må vurderes:

– Det må bli tatt en vurdering av all forsvarsaktivitet i det offentlige rom i kjølvannet av denne trusselvurderingen. For eksempel drilloppvisninger i regi av Hans Majestet Kongens Garde i det offentlige rom. Må også vurdere om vaktholdet er godt nok og at de som holder vakt er riktig utstyrt til å imøtekomme en trussel.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger