Hopp til innhold

Vil vurdere mais-forbud

Spirer fra genmodifisert mais er lov i Norge fordi ingen har nedlagt forbud, nå vil likevel regjeringen se på muligheten for å si stopp. Men ting tar tid når det gjelder gen-maisen.

Greenpeace-aktivister bruker en "mais-drage" som symbol.

Greenpeace-aktivister bruker en 'mais-drage' som symbol under en demonstrasjon mot genmodifisert mais.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

Statssekretær i Miljøverndepartementet; Lars Andreas Lunde

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde (H).

Foto: BJORN H STUEDAL / www.stuedal.no

– Folk kan trygt handle hermetisk mais i butikken.

Statssekretær Lars Andreas Lunde prøver å komme med betryggende ord til forvirrede forbrukere.

For etter at miljøminister Tine Sundtoft prøvde å klargjøre at to typer genmodifisert mais har vært tillatt i mange år i Norge fordi de har vært godkjent i EU, så har både Mattilsynet, forbrukere og opposisjonspolitikere vært mais-forvirret.

Søknaden om mais har kokt vekk i kålen

– Vi ble spurt av media om det var lovlig eller ikke, og vår vurdering av rettstilstanden er at når det har gått så lang tid uten at det er vedtatt et forbud, så kan vi ikke hindre en importør å importere dette med loven i hånd, prøver Lunde å forklare.

Det er om to genmodifiserte (GMO) maistyper striden står. Det er aldri fattet et vedtak om forbud eller godkjenning i Norge, og blant annet Mattilsynet har operert med at disse to typene ikke har vært tillatt.

– Mattilsynet som har tilsynsmyndighet for omsetning av genmodifiserte organismer sa senest i går, at det var helt nytt for dem at disse var tillatt. De hadde opplevd at det var et forbud så lengde det var til behandling. Det synet delte og bioteknologirådet, sier tidligere landbruksminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Ikke fritt frem

Når regjeringen nå prøver å klargjøre at de to maistypene i utgangspunktet er tillatt fordi EU har tillatt disse, så er det likevel ikke fritt frem. Det er kun som spiredyktig råvare, i form av tørkede maiskorn, eller ferske kolber.

Men ifølge Mattilsynet og informasjonsportalen matportalen.no, så er hverken de ferske kolbene som selges i butikk i Norge, eller annen type mais i matbutikkene, genmodifisert. Og tillatelsen som Norge nå følger, betyr at det må godkjennes av Mattilsynet før den genmodifiserte råvaren havner i bearbeidet mat av noe slag.

Saken fortsetter under bildet

Norges bygdekvinnelag og Naturvernforbundet demonstrerte mot genmodifisert mais i Oslo i 2012.

Norges bygdekvinnelag og Naturvernforbundet demonstrerte mot genmodifisert mais i Oslo i 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Senterpartist Vedum skjønner ikke hvorfor regjeringen går til skrittet å tillate maisen, men på spørsmål om hvorfor han, og daværende regjering, ikke gjorde noe blir han svar skyldig.

– Det var uenighet i regjeringen, men Senterpartiet og SV var helt tydelige på at vi ikke ønsket genmodifisert mais. Men det har aldri vært tillatt. Og alle norske tilsynsmyndigheter har sagt at det har vært forbudt.

Tror ikke produsenter vil ha det

Han mener dette er et politisk spørsmål, og at det kan nedlegges forbud, men får motstand av Lunde, som peker på det vil bli vanskelig å hindre import av maisen med loven i hånd. Lunde og Klima- og miljødepartementet vil nå se på muligheten for et forbud en gang til.

– Ja, det vil vi. Miljødirektoratet har sett på miljø og helsemessige grunner til å forby maistypene, men har ikke funnet noen grunner til det. Men så åpner genteknologiloven for at man kan se på etikk og bærekraft. Og det er en del punkter knyttet til bærekraft når det gjelder denne typen mais, sier Lunde.

Maistypene som nå per definisjon er tillatt importert til Norge er tilpasset sprøytemidler, og skal tåle større mengder enn det som vanlig mais tåler. I tilfelle bruk om omsetning av maisen så må produktene merkes i henhold til loven.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har i sin argumentasjon om genmaisen henvist til at det i mange år har væt åpent for å importere genmodifisert fiskefor, men at produsentene har ikke valgt å benytte seg av det. Hun mener det dermed ikke vil bety økt etterspørsel at genmaisen nå er tillatt.

Mattilsynet avslo i slutten av oktober en søknad om genmodifisert fiskefor, nettopp med dette som argumentasjon.

Se debatten om genmodifisert mais i Politisk kvarter:

Politisk kvarter om genmodifisert mais

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger