Hopp til innhold

Rederiforbundet vurderer å droppe First House etter Kina-bråket

Rederiforbundet mener Kina-bråket rundt First House har blitt en belastning. Nå vurderer de å bryte samarbeidet med lobby-selskapet.

Sturla Henriksen i Rederiforbundet

Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund er redd negativ omtale rundt First House kan smitte over på Rederiforbundet.

Foto: FOTO: BENDIKSBY, TERJE / NTB SCANPIX

– Vi er helt avhengig av tillit og troverdighet.

Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, sitter i egne lokaler og forteller NRK hvorfor han og rederiforbundet vurderer å bryte med First House etter Kina-bråket rundt lobby-selskapet.

– Vi må vurdere vårt kundeforhold til First House i lys av at vi ikke kan hefte for meninger vi ikke har, for initiativ vi ikke har hatt eller for roller og motiver vi ikke kjenner igjen.

Har det blitt en belastning for Rederiforbundet å bli assosiert med First House?

– Slik saken har utviklet seg har vi blitt tillagt meninger, roller og holdninger vi ikke kjenner oss igjen i og som vi ikke har. Det har vært belastende, sier Henriksen.

First House-innlegg skapte Kina-storm

Harald Stanghelle

Harald Stanghelle i Aftenposten stilte spørsmålene som startet Kina-stormen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Saken Henriksen sikter til, er de siste to ukenes bråk rundt lobby-selskapet First Houses mulige koblinger til kinesiske næringsinteresser.

Selskapet har nemlig blitt beskyldt for å fremme kinesiske interesser i forbindelse med den kommende utnevnelsen av ny Nobelkomité, og det begynte i First House egne rekker.

For drøyt to uker siden skrev tidligere FN-ambassadør og nåværende partner Morten Wetland i First House et innlegg i Dagens Næringsliv. I teksten het det blant annet:

«Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der var den dagen prisen til Barack Obama ble kunngjort. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef.»

En drøy uke senere publiserte Aftenposten en kronikk av Harald Stanghelle under tittelen «På svertetokt for kineserne?». Der spekulerte Stanghelle i om First House var leid inn av såkalte kinesiske interesser for å drive en svertekampanje for å ramme nåværende leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland.

Målet skulle være å få Jagland byttet ut ved neste korsvei.

Dette ville igjen bedre et heller kjølig forhold mellom Kina og Norge etter at den Jagland-ledede Nobelkomiteen ga den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo Nobels fredspris i 2010.

Det fikk First House og Wetland til å gå i taket.

Krevde beklagelse i beste sendetid

Harald Stanghelle og Morten Wetland

Morten Wetland fra First House var indignert over det han mener er falske beskyldninger fra Harald Stanghelle i Aftenposten.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

De gikk til frontalangrep på Stanghelle, og benektet at de skulle ha eller ha hatt Kina som oppdragsgiver.

I debattprogrammet Dagsnytt 18 på NRK samme kveld gjentok Wetland dette nok en gang.

– Er det bare det dere har sagt, at dere ikke har oppdrag for Kina?

Nei, for kinesiske interesser, sa Wetland.

– Samtidig sier du at dere har mange oppdrag for selskaper som har interesser i Kina, undret Stanghelle.

– Ja, vi har en lang rekke norske firmaer som kunde, og det skulle bare mangle om ikke noen av disse hadde økonomiske interesser i Kina, sa Wetland.

En drøy time senere var begge gjester i Dagsrevyen på NRK. Der fikk Wetland spørsmålet:

Er det Stanghelle skriver løgn?

Jeg vil få bruke mine egne ord. Jeg reagerer på at Stanghelle kommer med så grove anklager mot meg og First House, sa Wetland.

Han krevde samtidig en offentlig beklagelse fra Stanghelle.

Den fikk han ikke.

Senere samme dag kom første kapittel i det Wetland og First House unnlot å nevne.

First House med sterke Kina-interesser

Bjørn Richard Johansen

Bjørn Richard Johansen i First House har interesser knyttet til Kina.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Da kom det frem at First House-partner Bjørn Richard Johansen sitter i styret til Norsk-kinesisk handelskammer (NCCC).

Formålet med handelskammeret er, slik de selv beskriver det, å «tilby et profesjonelt og sosialt forum for dem som ønsker å delta i norsk-kinesisk handel» og «fremme næringslivsmuligheter mellom de to landene.»

NCCC har tidligere engasjert seg i striden mellom Norge og Kina etter nobelprisutdelingen, og så sent som i fjor var Johansen kammerets offisielle talsmann.

Opplysningen fikk First House-sjef Per Høiby til å gå ut i NRK med beskjed om at styrevervet etter hans og selskapets mening ikke representerer bindinger til kinesiske næringslivsinteresser.

To dager senere kom det frem at blant annet Wetland hadde deltatt i en rekke lukkede møter i Rederiforbundet som i flere år har brukt First House som rådgiver.

Formålet med møtene har vært å bygge opp Norges forhold til Kina, og en rekke norske samfunnstopper fra nærings- og organisasjonsliv har vært til stede. Blant annet LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund.

24. mai skrev Aftenposten at First House hadde fridd til kinesiske investorer allerede i 2011. I en annonseartikkel som var siktet inn på det kinesiske markedet skrev First House-sjef Høiby at selskapet ønsket å «hjelpe både norske selskaper som har forretningsinteresser i Kina og kinesiske selskaper som ønsker å investere i Norge».

Tre dager senere ble det kjent gjennom VG at nok en partner i First House, Bjørn Olav Blokhus, var valgt inn i styret til NCCC.

Det er summen av dette som nå får Rederiforbundet til å vurdere hvordan de skal forholde seg til lobby-selskapet.

First House nekter å kommentere

Henriksen og Rederiforbundet har ønsker ikke å uttale seg om First House sin håndtering av saken.

– Det er vanskelig for å kommentere. Jeg må nøye meg med å konstatere hvilke konsekvenser det har for oss. Det er de vurderingene jeg må gjøre, sier Henriksen.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra First House. I en e-post fra First House-sjef Per Høiby heter det:

– Vi kommenterer ikke kundeforhold.

AKTUELT NÅ