Tony René Pedersen

TVUNGEN OMSORG: Tony René Pedersen er en av ni nordmenn som er dømt til tvungen omsorg. En skreddersydd ordning for utilregnelige utviklingshemmede som er for farlige til å gå fri.

Foto: Odd Iversen / NRK

Eks-torpedoen Tony René voktes av 20 personer

HALDEN (NRK): Den sterkt utviklingshemmede mannen «soner» i egen leilighet.

Utenfor en sliten tomannsbolig nært sentrum går Tony René Pedersen (37) med bestemte skritt. Like bak han følger to menn. Tony René er nesten to meter høy. Han har lange, kraftig armer og markant brystkasse. 100 armhevinger klarte han inntil nylig.

Det glattbarberte hodet med et rødfarget skjegg gir han autoritet. Ei svart skinnjakke og et kjettingkjede rundt halsen forsterker et strengt ytre. Klesvalget gir et tydelig varsel: Ikke kødd med Tony René!

Førsteinntrykket er at Tony René er helt sjef, men virkeligheten er ganske annerledes. Han kan ikke bevege seg utenfor boligen uten følge av to ansatte.

Han er en av ni norske menn som er dømt til tvungen omsorg. En ordning for sterkt utviklingshemmede menn som det norske samfunnet må skjerme seg mot.

Alle som er dømt til ordningen, har en mental alder som en 9-åring eller yngre, og har gjort seg skyldig i grov kriminalitet.

– Jeg var alltid aggressiv

I 16 år var Tony René en del av Haldens rusmiljø. Den korte lunta og sterke kroppen gjorde han til en fryktet mann. Selv forteller Tony René at han var torpedo - pengeutpresser - i Halden.

I barndommen kunne han ikke sitte stille. Etterhvert ble livet en runddans av hasj og amfetamin, innleggelser på psykiatriske institusjoner og soning.

Hver gang Tony René kom tilbake, hadde ruskameratene stjålet alle tingene hans.

Han var kjent for å være grenseløs. I et tilfelle inngikk han et veddemål med en annen i rusmiljøet. Vedkommende trodde ikke Tony René var mann nok til å stikke han med kniv. Mannen tapte veddemålet. Tony René nølte ikke og stakk han med en et 8 til 10 centimeter knivblad.

Den verste episoden skjedde i 2011, da Tony René, ruset og med hode fullt av vrangforestillinger, trengte seg inn i leiligheten til en bekjent klokka ett på natta.

Tony René var overbevist om at mannen holdt en kvinne fanget i kjelleren og angrep mannen ved å stramme en mobilladerledning rundt halsen hans. Det ble en kamp på liv og død.

– Da jeg var rusmisbruker var jeg alltid veldig sinna. Aggressiv! Jeg slo ned mange folk. Spesielt når folk snakket dritt om meg, kalte meg ting, ble jeg rasende og jeg brukte alltid å finne de jeg leita etter, forteller han, og legger ikke skjul på at det da vanket skambank på de som skulle straffes.

Etter drapsforsøket i 2011 ble østfoldingen dømt til tvungen omsorg. Hans nye hjem ble en tomannsbolig i Halden.

Tony René Pedersen er en av ni nordmenn som er dømt til tvungen omsorg. En skreddersydd omsorg for utviklingshemmede som er for farlige til å gå fri og for utviklingshemmet til å sone i vanlig fengsel.

HELE HALDEN ER LUFTEGÅRD: Han blir til enhver tid passet på av minst to personer, men kan bevege seg fritt i Halden, der han tidligere var en fryktet mann i rusmiljøet.

«Rolls Royce-omsorg»

Tony René er en liten hjørnesteinsbedrift i seg selv. I alt betaler staten ni millioner kroner for at nærmere 20 mennesker passer på og følger han opp. Fem stillinger er faste, tolv er deltidsstillinger og de øvrige er vikarer.

I første etasje er det til enhver tid to personer på vakt. I tillegg er det et omfattende sikkerhetsopplegg med alarmsystemer.

Tony René og de åtte andre som er under tvungen omsorg får behandling og rehabilitering. De er alle utilregnelige og er utviklingshemmet i høy grad.

Det betyr at de har en IQ under 55. Av den grunn kan de ikke straffes.

Svein Øverland, Brøset

UTREDET: De som blir dømt til tvungen omsorg blir utredet bak høye gjerder før de flytter til hjemkommunen. Psykolog Svein Øverland er ansvarlig for opplegget til de ni mennene som er i ordningen i dag.

Foto: Ola Flyum / NRK

Psykolog Svein Øverland er leder for Sentral fagenhet for tvungen omsorg. Han er ansvarlig for opplegget til alle de ni som er dømt til ordningen.

– Vi har to mål med dette: Hindre dem i å gjøre ny vold og hjelpe dem til å bli mindre farlige.

Personene i tvungen omsorg står blant annet bak alvorlig vold, drapsforsøk og seksuelle overgrep.

– Det største fellestrekket er at de har lav intelligens. Ofte er de også traumatiserte. De har vært mobbet, utsatt for vold og seksuelle overgrep selv. I tillegg har mange psykiske lidelser. De har gjort mange fæle ting, men har opplevd mye fælt selv også.

– Vi ser ofte at de faller til ro når de får faste rammer rundt seg, sier Svein Øverland.

Av med skoene!

– Det skriftlige er viktig, gliser Tony René, og peker på et skilt ved døra om å ta av skoene.

Inne i leiligheten viser han frem bilder han har funnet og hengt opp på veggen. Fra verandaen har han utsikt over festningen og Halden sentrum.

– Her er det fint å bo. Jeg føler meg veldig trygg her.

Spesielt fornøyd er han med å holde til i andre etasje.

– Om noen prøver seg blir de tatt med en gang. Alarmen går direkte til politiet. Her får jeg og tingene mine være i fred, sier han.

Så forteller han om den gangen han våknet på natta av at en person sto over han med ei kniv i hånda. Heldigvis hadde Tony René ei vaktbikkje som varslet i tide.

– Om den ikke hadde bjeffet hadde jeg vært død, mener Tony René.

Hvordan taklet du situasjonen?

– Jeg tok tak i balla hans og vred til. Han slapp kniven. Jeg holdt han i ballene og fikk ringt politiet. Jeg var så redd og forbanna, forteller Tony René.

Tiltakets nestleder Patrick Karlsen er ikke spesielt glad for slike historier. Han ser på Tony René og sier.

– Det er bra at den Tony René er borte...

– Ja, jeg gjør ikke slikt lenger, sier Tony René.

– Den nye Tony har vist stor fremgang og økt antall jobbdager fra to til tre dager i uka, roser nestleder Patrick Karlsen.

Patrick Karlsen og Tony René Pedersen

– HVA SYNES DU OM DEN NYE TONY RENÉ?: Patrick Karlsen er nestleder i gruppen som arbeider med Tony René. – Han er rett og slett hyggelig, svarer Karlsen når Tony René spør.

Foto: Odd Iversen / NRK

Havner nederst i fengselshierarkiet

Tvungen omsorg kan ses på som et lysglimt i et ellers uopplyst felt. Kriminelle utviklingshemmede er en neglisjert gruppe, skal vi tro de fremste på feltet.

Mangel på kunnskap om utviklingshemmede kriminelle gjør at de kan gå gjennom hele straffesakskjeden uten å bli oppdaget.

Inne i fengslene kan de bli «nyttige idioter» for andre innsatte, og havne nederst på rangstigen.

Denne uka fortalte NRK om en mann med 53 i IQ, som skal ha fått røyk og godteri i belønning for å utføre seksuelle handlinger på andre innsatte ved Ila fengsel.

Utviklingshemmede som blir dømt til tvungen omsorg møter en helt annen virkelighet. De får utredning og behandling ved St. Olavs hospital i Trondheim i månedsvis, før de får et skreddersydd opplegg i hjemkommunen, der behandlingen og vernet fortsetter.

Helse- og omsorgsdepartementet tar regninga. Prislappen har til nå vært 80 millioner kroner i året.

Under budsjettforhandlinga på Stortinget denne uka ble det vedtatt et kutt i ordninga på 10 millioner.

Disse oppdager ikke utviklingshemmingen
Foto: Marco Vaglieri / NRK

– Det har kostet blod, svette og tårer

Mannen som har ansvaret for Tony René i Halden, er den joviale avdelingssjefen og vernepleier Espen Søyland. Dette er ikke stedet for de strenge hvite frakker. Espen går kledd i ei T-skjorte med et bilde av en liten sau. Østfolddialekten understreker godsligheten.

Det tar imidlertid ikke lang tid før alvoret blir tydelig. I alt seks ganger har Tony René brukt vold mot dem. Omsorg for slike pasienter er en av årsakene til at vernepleieryrket er et av Norges farligste yrker.

Noen av episodene med Tony René sier sitt. Han har direkte eller indirekte drapstruet, slått og kløpet personalet flere ganger, og har også sparket i dører og kastet mobiltelefoner. Ved en anledning låste han personalet ute på verandaen. Deretter startet han en brytekamp med dem.

Det er imidlertid tre år siden siste gang han sloss med personalet.

Dagens Tony René er ganske annerledes enn hans rulleblad.

– Livet i tvungen omsorg har kosta blod, svette og tårer. Jeg har lært hvordan det er å leve vanlig. Jeg har kuttet ned på medisiner og er blitt en annen person - en person som jeg ikke kjenner igjen. Men det er en person jeg har lyst til å bli kjent med på nytt.

Ingen har brutt loven på nytt

Hvert tredje år vurderer en domstol om den utviklingshemmede fortsatt er en fare for samfunnet. Hvis de ikke er det, blir den statlig omsorgen opphevet og kommunen tar over.

Så langt har ingen av de 12 personene som har fått omsorgen opphevet, begått alvorlig kriminalitet på nytt, ifølge Fagenheten for tvungen omsorg.

Tony René har fått utdanning innen vaktmester- og gartnerfaget. Han klipper plener og gjør annet forfallende arbeid, noe han liker han godt. Antall arbeidsdager er utvidet fra to til tre.

Nå håper Tony René at han kan få tillit og komme seg ut av ordninga. Han viser frem et skjema der han har krysset av for dusjing, tannpuss og arbeid.

– Jeg har gjort alt de har bedt meg om, smiler han.

Hva drømmer du om?

– Jeg vil kjøpe et hjem, leve vanlig og finne kjærligheten, sier han.

– Det livet jeg var i før kommer jeg aldri til å gjøre en gang til.

Tony René Pedersen i Halden

NYTT LIV: – Livet i tvungen omsorg har kosta blod, svette og tårer. Jeg har lært hvordan det er å leve vanlig. Jeg har kuttet ned på medisiner og er blitt en annen person - en person som jeg ikke kjenner igjen. Men det er en person jeg har lyst til å bli kjent med på nytt.

Foto: Odd Iversen / NRK