Hopp til innhold
People inspect the site where World Central Kitchen workers were killed in Deir al-Balah, Gaza Strip, Tuesday, April 2, 2024. World Central Kitchen, an aid group, says an Israeli strike that hit its workers in Gaza killed at least seven people, including several foreigners. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)
Foto: Abdel Kareem Hana / AP

Den israelsk-palestinske konflikten

Oppsummert

Sidan 7. oktober 2023 har det herja krig mellom Hamas og Israel etter åtak frå Hamas. Krigen er ei eskalering i den langvarige konflikten. Laurdag 13. april angrep Iran Israel med dronar og missiler.

  • USA fryser fortsatt støtten til UNRWA

    USAs finansiering til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) står fortsatt på pause, sier Det Hvite Hus.

    – Vi må se reell fremgang her før det endres, sier John Kirby fra det nasjonale sikkerhetsrådet, ifølge AFP.

    Israel har hevdet at 450 ansatte i UNRWA er tilknyttet terrororganisasjoner. Det førte til at flere land midlertidig stoppet støtten til organisasjonen.

    En granskningsrapport har konkludert med at påstandene mangler bevis.

    De fleste landene har gjenopptatt støtten, men ikke USA og Storritannia. Espen Barth Eide (Ap) oppfordret tirsdag land som fortsatt har fryst støtten til å ta grep.

    – UNRWA er livlinjen for de 2,3 millioner innbyggerne i Gaza som har levd med krig og ødeleggelse i over et halvt år, sa Barth Eide.

    Talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier Israel innfører pauser i krigshandlingene nord på Gazastripen. Bildet er tatt 8. november.
    Foto: Evan Vucci / NTB/ AP
  • Hamas-sjef: – Vår motstand i Gaza er solid

    Abu Obeida, sjef for Hamas' militære fløy, holdt tirsdag en TV-sendt tale om krigssituasjonen i Gaza, melder Al Jazeera.

    Her hevder han at Israel er langt unna en seier. Obeida avviser påstandene om at Hamas snart er nedkjempet.

    – Fienden står fast i en hengemyr, fast i sanden i Gaza. To hundre dager og vår motstand i Gaza er like solid som fjellene i Palestina.

    Hamas står fortsatt på kravene om at IDF må trekke styrkene ut av Gaza og forlate okkuperte områder. Obeida hevder at det nå er opp til Israel å få en fredsavtale på plass.

    Hamas har imidlertid avslått flere avtaleforslag, ifølge USA.

    – Det er en avtale på bordet som vil oppnå mye av det Hamas hevder de ønsker å oppnå, og de har ikke tatt den avtalen, sa Matthew Miller fra amerikanske utenriksdepartementet tidligere i april.

  • Israel beordrar evakuering av Nord-Gaza

    Det israelske forsvaret (IDF) ber folk i Nord-Gaza om å evakuera. Det seier ein talsperson Avichay Adraee frå IDF, melder Reuters og Al Jazeera.

    Det er snakk om Beit Lahia-området, som IDF beskriver som en farlig kampsone.

    Adraee sier at de vil bruke ekstremkraft mot infrastruktur i området, og ber sivile evakuere umiddelbart.

  • Utenriksministeren ber flere land gjenoppta støtten til UNRWA

    I en pressemelding sier Espen Barth Eide (Ap) at han ønsker velkommen granskningsrapporten om FNs-organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA).

    Israel hevder at 450 ansatte i UNRWA er tilknyttet terrororganisasjoner. Det førte til at flere land midlertidig stoppet støtten til organisasjonen.

    En uavhengig granskningskomité har konkludert med at påstandene mangler bevis.

    – Rapporten sier samtidig at det er rom for forbedringer. UNRWAs generalkommissær Philippe Lazzarini skal nå utarbeide en handlingsplan for å følge opp anbefalingen, sier Barth Eide.

    Utenriksministeren oppfordrer land som fortsatt har fryst støtten, om å gjenoppta denne.

    – UNRWA er livlinjen for de 2,3 millioner innbyggerne i Gaza som har levd med krig og ødeleggelse i over et halvt år. UNRWA er også helt avgjørende for at andre humanitære organisasjoner kan arbeide i Gaza.

  • Israelsk militære avviser påstandar om massegraver

    – Påstanden om at IDF begravde palestinske lik er grunnløs og ubegrunna, skriv IDF sin talsperson i ein tekstmelding til NRK.

    Den siste veka hevda palestinske militærleiarar at det er gravd fram 283 døde kroppar i det dei meiner er fleire massegraver i Gaza.

    Israels militære avviser på det sterkaste at dei har noko med massegravene å gjere.

    – I løpet av IDFs operasjon i området rundt Nasser-sjukehuset, i samanheng med forsøk på å finne gislar og sakna personar, blei lik som var gravlagde av palestinarar undersøkte.

    Israelske medium har tidlegare skrive at dette er vanleg prosedyre.

    – Undersøkingane blei forsiktig utførte og berre der etterretningsinformasjonen vår antyda at gislar kunne vere til stades. Dei blei utførte på ein respektfull måte som bevarte verdigheita til dei avdøde, skriv IDF.

    Dei har hevda at soldatane deira blei tvinga til å kjempe inne på sjukehusa fordi Hamas bruker dei som kommandosentralar.

    Sjukehuspersonell og Hamas har avvist desse påstandane.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no