Hopp til innhold
Tahrir-plassen
Foto: MOHAMED EL-SHAHED / Afp

Revolusjonen i Egypt 2011

Oppsummert

I 2011 ble Egypts president Hosni Mubarak kastet fra makten i en revolusjon. Rundt to år senere ble den nye regjeringen, bestående av Det muslimske brorskap, kastet. Generalen Abdel Fattah al-Sisi tok over, og hæren fikk dermed igjen makten i landet.

  • Vil stille Morsi spørsmål for Hamas-samarbeid

    Egyptisk påtalemakt krev at tidlegare president i Egypt, Mohamed Morsi, vert holdt fanga for å svare for påstandane om at Den muslimske brorskapen har band til den militante, palestinske organisasjonen Hamas, skriv nyheitsbyrået Mena.

    Morsi vil bli avhøyrt og spurt om eit påstått samarbeid med Hamas under den egyptiske revolusjonen i byrjinga av 2011.

  • - Mange kjem til å innta gatene

    Mange av dei egyptarane som NRK sin Midtaustenkorrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, har snakka med, seier at det kjem til å bli mange folk ute i Egypts gater i dag.

    Begge partar i den egyptiske konflikta har oppmoda sine tilhengjarar om å gå ut i gatene og syne si støtte etter fredagsbønnen i dag. Det er venta at det kan bli særs uroleg i Egypt.

  • Ban Ki-Moon vil ha Morsi løyslatt

    Generalsekretær i FN, Ban Ki-Moon ba torsdag dei egyptiske militære om å løyslate den avsatte presidenten Mohamed Morsi, som har vore fanga sidan han vart fjerna frå makta 3. juli.

    Spenninga i Egypt er til å ta og føle på, og det er oppmoda til demonstrasjonar frå begge parter etter dagens fredagsbøn.

Statsministeren i Egypt, Hazem el-Beblawi, sier til NRK at han er svært bekymret for hva som kan skje i landet i morgen. Egypts hærsjef har bedt folket ta til gatene for å gi ham et mandat til å slåss mot terrorisme. Samtidig har Det muslimske brorskapet også sagt de vil organisere demonstrasjoner.
Videobilder fra Kairo i dag viser voldsomme sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten Mohammed Morsi. Én person ble drept og sju skadd i sammenstøtet på Tarhir-plassen, melder statlige medier, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Titusener av mennesker demonstrerte i dag i Egypt og krevde gjeninnsettelse av den avsatte presidenten Mohammed Mursi.
Direkte fra Kairo hvor tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Mursi fortsetter å protestere.
USAs viseutenriksminister William Burns mener kuppet i Egypt skaper en ny mulighet i bygging av demokratisk Egypt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no