Hopp til innhold

Lone er på Filippinene: Det er kaotisk her

– Vi har hørt om flere tusen lik som må hentes ut fra ei øy like i nærheten.

Filippinene

Folk i Bogo leter etter eiendelene sine. Lone Tynes Anderson har vært ute i slummen og prøvd å kartlegge hvem som trenger mest hjelp.

Foto: Lone Tynes Anderson

Lone Tynes Anderson er på Filippinene sammen med moren og to venner av familien, hvor de har etablert en førskole gjennom Prosjekt Filippinene.Da tyfonen traff fikk 150 mennesker søke tilflukt i førskolen som familien driver, fortalte hun til NRK søndag.

«Kun» fått rapport om 11 døde her

Lone Tynes Anderseon

Lone Tynes Anderson er glad hun kan få bidra med hjelp.

Foto: Privat

Anderson får rapporter fra øyene rundt fra andre i området.

– Vi har hørt om flere tusen lik som må hentes ut fra ei øy like i nærheten her, forteller hun.

I går hadde hun «kun» hørt om 11 døde i byen hvor de er, men situasjonen er også fortvilt for alle som ikke har noe hjem lenger.

95 prosent av alle hus i byen Bogo på øya Cebu, hvor Anderson befinner seg er det skader på. Likevel er det ikke dette området som er hardest rammet.

Verste naturkatastrofen i Filippinenes historie

Tyfonen Haiyan traff land på østkysten av Filippinene natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter og 5–6 meter høye bølger. Tyfonen traff først øyene Samar og Leyte i østlige Visayas, og beveget seg deretter over nordlige deler av Cebu, Iloilo og til slutt over Coron på nordlige Palawan. Tyfonen har nå passert Filippinene og avtatt i styrke.

Mer enn 10.000 mennesker kan ha mistet livet i uværets herjinger bare på Leyte, og mange hundre på andre øyer i Filippinene. Leyte, Sør-Leyte, Samar og Øst-Samar er fremdeles avskjært fra omverdenen og uten tilgang på mat, vatn og husly. Haiyan er den verste naturkatastrofen i Filippinenes historie, og det meldes om plyndring i områdene som ble rammet.

– Det er kaotisk, med veldig mye og store ødeleggelser. Vi er uten strøm i lang tid fremover. Det er mange knuste hus. Det ser ut som om det er bombet rett og slett, sier Anderson til NRK mandag.

– Det var selvsagt verst i de områdene som opplevde flodbølge, sier hun.

Haster med å få inn nødhjelp

Mandag forteller Anderson at det haster med å få nødhjelp inn i området, og lokalt prøver de norske å gjøre det de kan.

– Vi reiste rundt dagen etter tyfonen Haiyan traff og besøkte flere slumområder som er tilsluttet førskolen vår her i Bogo, og de hadde ennå ikke fått mat eller vann nesten to døgn etter tyfonen. Så vi prøver å kjøre inn ris og vann i de områdene, sier Anderson.

Mandag har Anderson, og de andre norske tilsluttet førskolen, reist rundt for å hjelpe til med å kartlegge skadene på husene i byen for å se om de kan hjelpe.

– Vi har mulighet til å hjelpe, hvis folk hjelper oss å hjelpe, sier hun.

Er du i området? Tips NRK her.

Reddet mange som fikk søke tilflukt

Tirsdag i forrige uke reiste Lone Tynes Anderson til Bogo.

Hun visste fra nyhetene at uværet ville komme, men i og med at de så ofte blir varslet om tyfon i området, trodde hun ikke uværet ville bli så kraftig. Da uværet traff åpnet de opp førskolen og over 150 mennesker fikk søke tilflukt på Lola Day Care Center, førskolen som familien driver, som fremdeles er i god stand etter tyfonherjingene.

– De var jo redde for å forlate det lille de eier, men når det begynte å blåse mer og mer, og trærne falt over ende rundt de, kom de gjennomvåte og hutrende hit. Det var veldig viktig at vi fikk brukt skolen som evakueringsstasjon, sier Anderson.

Med en gang vinden la seg, dro Anderson og de andre til boligområdene hvor de hadde tatt imot folk fra.

– De var jevnet med jorda. Så vi fikk berget de menneskelivene, sier Anderson.

Matmangel

Anderson forteller at det også begynner å bli matmangel i Bogo.

– Men heldigvis kom det utsendinger fra Røde Kors i Cebu City, det er ikke så store skader på den sørlige delen av øya, det er den nordlige delen av øya her vi holder til som er mest skadet.

De får opplyst lokalt at militærhelikopter nå flyr ut til de verst rammede områdene lenger ut mot havet.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Redd for epidemier

Hun forteller at de ikke har strøm eller vann i kranene, men at de heldigvis har vann i manuelle vannpumper. Søndag fortalte Anderson NRK at hun er redd for at det skal oppstå epidemier i området.

– Det er mangel på rent drikkevann og de fattige i slummen går bare utenfor huset for å gjøre fra seg, så det er veldig lett for at det nå blir epidemier her, sier Anderson.

Glad de er der

Hun er glad for at de nå kan få hjelpe i katastrofen som utspiller seg.

– Vi er kjempeglad for at vi er her. Jeg tror det var en mening med at vi kom hit, slik at vi kan få bidra og hjelpe.

– Vi gjør alt vi kan for å bidra, sier hun.
Artikkelen fortsetter under kartet.

Bogo, hvor Lone Anderson befinner seg.

På kartet viser byen Bogo, på øya Cebu, hvor Anderson forteller om store ødeleggelser.

Foto: NRK

UD kartlegger nå savnede nordmenn etter tyfonen

Utenriksdepartementet (UD) og den norske ambassaden i Manila fortsetter mandag arbeidet med å kartlegge nordmenn som er savnet etter tyfonen Haiyan.

Mange nordmenn er meldt savnet gjennom bekymringsmeldinger, men arbeidet med å skaffe klare svar er vanskelig. Området der tyfonen har slått til er omtrent like stort som fra Norge til Roma og ødelagt infrastruktur og kommunikasjonslinjer gjør det vanskelig å få kontakt.

I motsetning til andre lands myndigheter er man i UD tilbakeholdne med å gi noen tall på antall bekymringsmeldinger som er mottatt eller hvor mange norske statsborgere man antar er savnet etter uværet. Foreløpig vurderer de ikke å sende inn egne mannskaper og viser til hvor stort det tyfonrammede området er. UD advarer også privatpersoner som selv vurderer å reise inn i områdene for å lete etter familiemedlemmer.

Ambassaderåd på Filippinene Knut-Are Okstad opplyser at de fleste nordmenn i området blir redegjort for.

– Vi får mange henvendelser og bekymringsmeldinger fra pårørende og familiemedlemmer, og vi klarer å redegjøre for de aller fleste, sier ambassaderåd Okstad til NTB.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL