Hopp til innhold
Eirik Jensen med foldede hender i retten
Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Eirik Jensen-saken

Oppsummert

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble i 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling under særdeles skjerpende omstendigheter. 13. mars 2023 ble han løslatt i seks måneder fordi han anses å være soningsudyktig.

  • Eirik Jensens soningsavbrudd forlenges

    Den korrupsjonsdømte eks-politimannen Eirik Jensen har fått innvilget forlengelse av soningsavbruddet sitt, opplyser advokatfirmaet Elden i en pressemelding.

    Jensen sonet frem til 13. mars i fjor da han fikk midlertidig innvilget seks måneder. Deretter ble det ytterligere forlenget.

    Soningsavbruddet er denne gangen forlenget frem til 1. juni.

  • Får tilgang til lydopptak i flydroppsaken

    Gjenopptakelseskommisjonen får tilgang til lydopptak i flydroppsaken som var stemplet hemmelig for bestandig, har Høyesterett avgjort.

    Høyesterett har avgjort at gjenopptakelseskommisjonen kan få tilgang til lydopptak av Eirik Jensen og Gjermund Cappelen om den såkalte «flydroppsaken» fra straffesakene mot dem i 2019 og 2020.

    Disse delene av forklaringene ble gitt for lukkede dører med pålegg om hemmelighold for bestandig,

    – Høyesterett har kommet til at forbudet i straffeprosessloven ikke er til hinder for å gi Gjenopptakelseskommisjonen tilgang til denne typen klausulert materiale, skriver Høyesterett i en pressemelding.

    Det var i 1993 at flere menn ble arrestert etter at 13 kilo amfetamin ble sluppet fra et småfly i Grimstad. De ble tatt som følge av omfattende politioperasjon med spaning og politifolk som lå klare for å ta gjerningsmennene på fersken.

    Flere ble dømt i saken. I det siste har flere av dem kjempet for at saken skal gjenåpnes. De hevder blant annet at Gjermund Cappelen og Eirik Jensen la en felle for dem.

  • Eirik Jensen gitt forlenget soningsavbrudd

    Eirik Jensen er innvilget soningsavbrudd frem til søknaden hans er ferdig behandlet av kriminalomsorgen, det melder Elden Advokatfirma.

    De har søkt om å forlenge soningsavbruddet, og Jensen har nå fått en midlertidig forlengelse.

    Det skal hentes inn ytterligere opplysninger, både medisinsk og andre forhold innen 1. oktober.

    Kriminalomsorgen vil deretter oppnevne sakkyndige til å foreta ytterligere en vurdering av Jensens helsetilstand før søknaden endelig avgjøres, skriver advokatfirma i en pressemelding.

    – Dette er en forsvarlig og ryddig saksbehandling, sier advokatene John Christian Elden og Farid Bouras som bistår Jensen.

    Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble i 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling under særdeles skjerpende omstendigheter. 13. mars 2023 ble han løslatt i seks måneder fordi han anses å være soningsudyktig.

  • Eirik Jensen har søkt om forlenget soningsavbrudd

    Det opplyser advokat John Christian Elden til NTB.

    I mars i år fikk Jensen innvilget soningsavbrudd av Kriminalomsorgen på grunn av ekspolitimannens helsesituasjon. Soningsavbruddet var i første omgang på seks måneder, en frist som utløper i neste uke, ifølge Elden.

    – Helsetilstanden hans har ikke vesentlig endret seg siden løslatelsen, skriver Elden i en SMS til NTB lørdag ettermiddag.

  • Svært få får soningsavbrudd som Eirik Jensen

    Kun 0,2 prosent av innsatte fikk soningsavbrudd fra fengsel i fjor. – Vi opplever forskjell når det gjelder høyprofilerte saker, hevder en organisasjon som jobber for innsattes rettigheter.

    Mandag ble det kjent at den korrupsjonsdømte tidligere politimannen Eirik Jensen har fått innvilget soningsavbrudd av helseårsaker.

    Av 3094 innsatte i norske fengsler har 13 for tiden fått soningsavbrudd, viser tall NRK har fått av Kriminalomsorgen.

    I fjor fikk totalt 57 innsatte innvilget soningsavbrudd. Det utgjør rundt 0,2 prosent av de innsatte.

En kort oppsummering av en komplisert sak.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no