Hopp til innhold

Ordfører: – Alt tyder på terror

Tre personer ble drept og en alvorlig skadet i skyting på det jødiske museet i sentrum av Belgias hovedstad Brussel lørdag ettermiddag.

Tre personer er drept og en er alvorlig skadd i skyting i det jødiske museet i sentrum av Belgias hovedstad Brussel lørdag ettermiddag.

– Det er helt klart en ekstrem handling, og på det jødiske museet, det er ikke tilfeldig, sier ordføreren i Brussel, Yvan Mayeur.

Didier Reynders

Utenriksminister Didier Reynders snakker med journalister utenfor museet.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Afp

– Jeg er sjokkert over at det er skjedd drap ved museet. Mine tanker går til ofrene og deres familier, sier den belgiske utenriksministeren Didier Reynders.

Utenriksministeren var en av de aller første som kom til stedet etter at skytingen skjedde. Han hadde vært i nærheten og fortet seg til stedet da han hørte skudd.

– Jeg hørte at det ble avfyrt skudd og skyndet meg bort hit, forteller Reynders. Der så han to av de drepte like innenfor dørene på det jødiske museet.

Lørdag kveld ble det klart at de drepte er to kvinner og en mann. Det er ikke opplyst om de drepte er turister eller ansatte ved museet. I tillegg er en person alvorlig skadet.

Skjøt rundt

Det jødiske museet ligger i Sablon-området, sentralt i sentrum av Brussel. Skytingen skal ha skjedd både inne i og utenfor museet.

Ifølge den belgiske avisen La Libre kom gjerningspersonen til stedet i en Audi. En sjåfør og en passasjer kom ut av bilen. Sjåføren la to vesker på bakken før han åpnet ild mot forbipasserende.

Én person skal ifølge La Libre være pågrepet, men vedkommende ble lørdag kveld «nedgradert» fra mistenkt til viten.

Ukjent gjerningsmann og motiv

Ine Van Wymersch

Ine Van Wymersch er talskvinne for statsadvokaten i Brussel.

Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / Afp

– Mannen som ble pågrepet etter skytingen mot det jødiske museet i Brussel lørdag, har ikke lenger status som mistenkt, men som vitne, uttaler Ine Van Wymersch, som er talskvinne for påtalemyndigheten i Brussel, ifølge avisa La Libre.

Wymersch sier påtalemyndigheten i Brussel har lite informasjon om hvem som løsnet skudd mot fire mennesker på det jødiske museet lørdag.

– Vi kjenner heller ikke motivet, uttalte talskvinnen Ine Van Wymersch på en rpessekonferanse lørdag kveld ifølge Reuters.

Hun sa politiet ikke visste nok til å konkludere med at angrepet var anti-semittisk.

– En ekstrem handling

Ordføreren i Brussel mener at alt tyder på terror.

– Det er helt klart en ekstrem handling, og på det jødiske museet, det er ikke tilfeldig, sier ordfører Yvan Mayeur.

Heller ikke den belgiske utenriksministeren utelukker terror.

– Selvsagt tenker vi på dette som en mulig terrorhandling og en antisemittisk handling, men vi kan ikke være sikre. Vi må avvente hva etterforskningen viser, sa Reynders til NTB lørdag ettermiddag.

Joelle Milquet

Joelle Milquet er innenriksminister. HUn mener angrepet må ha vært anti-semittisk.

Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / Afp

Det mosaiske samfunnet i Belgia reagerer med forferdelse, og sier angrepet er et resultat av økende hat og intoleranse.

Innenriksminister Joëlle Milquet sier også at alt peker i retning av at det er et antisemittisk angrep.

Elio Di Rupo

Statsminister Elio Di Rupo ankom stedet hvor de dødelige skuddene falt lørdag ettermiddag.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Afp

Mange av dem som var på stedet blir behandlet for sjokk. Belgias statsminister Elio Di Rupo uttrykker støtte og kondolanse til ofre og familier.

Di Rupo var lørdag kveld i møter med politiet. Sikkerheten er trappet opp til høyeste nivå rundt alle jødiske institusjoner i Belgia etter lørdagens angrep.

Området rundt det jødiske museet i Brussel er sperret av

Politiet har sperret av Sablon-området i Brussel, der det jødiske museet ligger.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters