Hopp til innhold

-Uetisk vaksineforsøk

Et utvalg som har gjennomgått vaksineforsøket mot smittsom hjernehinnebetennelse i 1988-1994 retter sterk kritikk mot forsøket og Statens institutt for folkehelse (SIFF).

Vaksine
Foto: ScanStockPhoto

En av hovedkonklusjonene i rapporten er at informasjonen til forsøkspersonene om risiko for skade var mangelfull.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad beklager at ungdommene som deltok ikke fikk god nok informasjon.

Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet er enig i utvalgets kritikk. 

Beklager

- Deltakerne i forsøket fikk mangelfull informasjon og  for dårlig oppfølging. Dette beklager jeg, sier Geir Stene-Larsen.

Utvalget, som ble satt ned av Helse- og omsorgsdepartementet i 2006, skulle se spesielt på forsøket som involverte  over 200.000 ungdomsskoleelever og utprøvingen på militære rekrutter i årene fra 1988-1991.

Uetisk forsøk

Prosjektledelsen informerte ikke deltakerne om risikoen for alvorlige komplikasjoner, og utvalget mener dette skyldtes ønsket om at mange skulle delta i forsøket.

– Jeg vil overfor alle som stilte opp i vaksineforsøket beklage at det ikke ble gitt god nok informasjon, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

­– Selv om situasjonen var vanskelig og behovet for en ny vaksine var stort, finnes det ingen unnskyldning for å bryte etiske og juridiske normer, sier han.

Avvisende holdning

Utvalget  sier også i rapporten at oppfølgingen av forsøkspersonene sviktet. De slår fast at mange som kontaktet daværende SIFF for å melde fra om bivirkninger og skader, opplevde en avvisende holdning.

– Jeg vil på vegne av den nåværende ledelsen be om unnskyldning overfor de deltakere som ikke ble møtt og fulgt opp på en tilfredsstillende måte, sier Stene-Larsen.

– I iveren etter å løse et alvorlig helseproblem, tok ikke prosjektledelsen nok hensyn til kritiske røster og meldinger om mulige bivirkninger og skader.

AKTUELT NÅ