Hopp til innhold

Direktørsønn dro i land avtale

Politidirektoratet laget en anbudsrunde for innkjøp av datatjenester. Men direktoratet hadde allerede framforhandlet en avtale med et datafirma der sønnen til politidirektøren var sentral.

 Ingelin Killengreen

Sønnen til politidirektør Ingelin Killengreen var etter det NRK kjenner til, en av de sentrale forhandlerne i datafirmaet Questback som inngikk en avtale med politidirktoratet.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Da Politidirektoratet i januar 2006 ringte til datafirmaene Firm og EasyResearch for å invitere til en anbudsrunde, droppet direktoratet å fortelle at det allerede var framforhandlet en avtale med Questback.

VIDEO: Direktoratet innrømmer brudd på anbudsregler

Sønnen til Politidirektør Ingelin Killengreen var ansatt i Questback. Han var en av de sentrale kontaktene mellom sitt eget datafirma og morens direktorat da avtalen ble framforhandlet vinteren 2005. Dette bekrefter flere kilder i Politidirektoratet overfor NRK.

- Ført bak lyset

Robert Myhre er advokat og ekspert på offentlige anskaffelser og mener saken er uheldig.

- Disse firmaene har da strengt tatt muligens blitt ført bak lyset ved at man hadde bestemt seg på forhånd. De har brukt ressurser på å delta i en konkurranse som kan ha vært avgjort på forhånd. Konsekvensen er da at de har krav på erstatning, sier Myhre.

Advokaten har blant annet jobbet som sekretariatsleder i Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA). Han var også rådgiver for Nærings-og handelsdepartementet under utarbeidelsen av forskrift om offentlige anskaffelser.

Nøkkelen til suksess

Avtalen som ble framforhandlet med direktoratet, gjorde at så mange som 22 politidistrikt og særorgan knyttet seg til Questback. Nøkkelen til suksess for datafirmaet som leverer verktøy til elektroniske spørreundersøkelser var nettopp den sentrale avtalen med Politidirektoratet. Dette skulle få snøballen til å rulle.

- Denne saken har jeg overhodet ingen kommentar til, sier sønnen til politidirektøren. Han peker på at arbeidsforholdet med Questback ble avsluttet for to år siden og at han nå jobber for et annet konsulentfirma. 

Tore Lorentzen i Politidirektoratet

Tore Lorentzen i Politidirektoratet mener at anbudsrunden var reel og ikke fiktiv.

Foto: NRK

 - Ikke forhåndsvalgt

-Vi hadde ikke valgt Questback på forhånd, sier Tore Lorentzen som er avdelingsdirektør i Politdirektoratet. Lorentzen svarer på spørsmål på vegne av politidirektør Ingelin Killengreen fordi hun ikke vil la seg intervjue.

Lorentzen mener at anbudsrunden som ble satt i gang januar 2006 var reel og ikke fiktiv. Han hevder også at avtalen først kom på plass med Questback i 2006. Men i et dokument NRK har tilgang til går det fram at det allerede eksisterte en avtale mellom direktoratet og Questback AS. Dokumentet er datert 16.12.2005. Dette er en knapp måned før direktoratets saksbehandler ringer de konkurrerende datafirmaene.

I dokumentet står det:

”Politidirektoratet og Questback har inngått en avtale som gir Politidistriktene samt særorganene innen politiet i norge anledning til å kjøpe Questback lisenser til en forhåndsavtalt pris.”

Les brevet fra Politidirektoratet her


Videre informerer direktoratet i brevet at formålet med avtalen er å åpne for å benytte Questback sine tjenester i forbindelse med en rekke aktiviteter inne det enkelte politdistrikt eller særorgan.

Blåkopi av sønnens forslag

Brevet som ble sendt ut til hele politinorge var nærmest en blåkopi av et forslag som Killengreens sønn ønsket at direktoratet skulle videreformidle til distriktene. To dager i forveien, 14.desember 2005, hadde sønnen sendt en e-post direkte til saksbehandleren i direktoratet.Her skriver han;

”Her kommer forslaget til mail du kan sende til administrasjonssjefene i de forskjellige Politidistriktene. Det er ikke nødvendig å sende noe til de distriktene/særorganene som allerede er kunder. Disse vil jeg kontakte for å fortelle dem om avtalen og hvordan de kan avregne det som allerede er innbetalt. Det er hyggelig om du sier noe om at dere anbefaler Questback………!”

Direktoratets saksbehandler og den ansvarlig avdelingsdirektøren tar Killengreens sønn på ordet. I brevet til distriktene anbefales Questback på det sterkeste, selv om direktoratet peker på at det er opp til etatene selv å velge om de vil bruke Questback.

Distrikt byttet firma

Mens anbudsrunden pågår i januar 2006, så tar politidistriktene direktoratets informasjon om avtalen seriøst. Rogaland Politidistrikt lytter til direktoratets råd.

-Jeg forsto det dit hen at det var en sentral avtale som gjorde det mulig for oss å være med her. Vi ønsket å bruke samme system som Politidirektoratet og resten av landet gjorde. Derfor sa vi opp en avtale med firmaet Easyresearch og valgte Questback, sier administrasjonssjef Kaare Johansson ved Rogaland Politidistrikt.

Rogaland hadde en kortsiktig avtale med datafirmaet Easyresearch. Dermed havnet oppsigelsen på bordet til Easyresearch på samme tidspunkt som direktoratet ringte firmaet for å be om et tilbud.

Les brevet fra Rogaland politidistrikt


-Jeg kan ikke svare for hva slags vurderinger Rogaland Politidistrikt har gjort her. Det må Rogaland selv svare på, sier avdelingsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet.

Brev til Riksrevisjonen

I et brev til Riksrevisjonen datert 05.11.2007 opplyser direktoratet om feilvurderinger i anskaffelsen av Questback.

”Anskaffelsen var vurdert å ikke overskride gjeldende terskelverdi på 200.000 kr. Kjøpet skjedde derfor uten offentlig kunngjøring. Senere har flere politidistrikt sluttet seg til avtalen. Det har ført medført at samlet uttak innen politietaten har overskredet den terskelverdien som gjaldt på anskaffelsestidspunktet.”

Brevet er underskrevet av avdelingsdirektør Ingunn Roe i direktoratet. Direktoratet opplyser også at direktoratet tar initiativ for at distriktene skal si opp sine kontrakter med tanke på en offentlig kunngjøring i 2008. Men direktoratet opplyser ikke på noe tidspunkt hvordan Questback avtalen kom i stand.

Motstridende opplysninger

Avdelingsdirektør Tore Lorentzen har hele tiden nektet for at det kom i stand en avtale med Questback før anbudsrunden i begynnelsen av 2006. Men motsetning til Lorentzen opplyser Ingunn Roe til Riksrevisjonen at direktoratet inngikk avtalen i 2005.

”Politidirektoratet inngikk i 2005 en avtale med firmaet Questback om kjøp av elektroniske spørreundersøkelser.”

- Killengren ikke involvert

I en e-post til NRK via informasjonsdirektør i Politidirektoratet, Wenche Margrethe Bjørngaard, skriver Tore Lorentzen også;

”- Ingelin Killengreen har ikke vært involvert i valg av leverandør, eller betingelser for valg av leverandør”.

Lorentzen skriver også at det ikke på noe tidspunkt har vært en kobling mellom at sønnen jobbet i firmaet og Politidirektoratets valg av leverandør.

AKTUELT NÅ