Hopp til innhold

Solid borgerlig flertall

Sponheims Venstre går klart tilbake, men mener regjeringen kun er opptatt av regjeringsmakt og å sitte i sorte biler.

Partibarometer for mai 2008

Hadde det vært stortingsvalg i dag ville de borgerlige fått et solid flertall.

De rød-grønne regjeringspartiene sliter fremdeles med å oppnå stor nok tillit hos velgerne. Det er 16 måneder til nest valg, og både Arbeiderpartiet og SV ligger under resultatet fra stortingsvalget i 2005.

Nett-TV: Klart borgerlig flertall

Lars Sponheim

Lars Sponheim.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Frp danner flertall

Alle regjeringsspartiene øker noe i oppslutning, men det er lite og regjeringspartiene ville fått 44.1 % og samlet 75 mandater. Ved forrige stortingsvalg fikk de 87 mandater. Partiet Rødt ville stått uten mandater.

Fremskrittspartiet og Høyre ville også fått til sammen 75 mandater. Oppslutningen om de to høyrepartiene er 43,4 %.

Undersøker man den borgerligere siden nærmere, ser man at Høyre Krf. og Venstre til sammen ville fått 29,9 % og 49 mandater. Dersom de ønsker å danne mindretallsregjering sammen, burde de i hvert fall være større enn Ap samlet. Det er de ikke, men legger en til Frp har de borgerlige partiene 55.0 % og 94 mandater. De borgerlige partiene har vært størst på alle Norstats målinger i 2006, 2007 og 2008.

Venstre kraftig tilbake

Venstre har gått ned hele 3.0 % til 5.4 % oppslutning siden forrige måling. I mellomtiden har partiet tatt et kraftig oppgjør med Frp der partiet har vært opptatt av å markere avstand. Lars Sponheim tror ikke dette har vært med på å påvirke tallene.

- Nei, det viser definitivt ikke det. Våre velgere er helt enige i det som er vår tydeliggjøring, at på grunn av den politiske forskjellen kan vi ikke sitte i regjering sammen med Frp, men vi kan samarbeide om enkeltsaker her på Stortinget, sier Sponheim til NRK.

Sponheim er ikke overrasket over at den rød-grønne regjeringen ikke klarer å skape tillit blant velgerne.

Erna Solberg

Erna Solberg.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Leverer ufattelig dårlig

- Det er en regjering som leverer, etter mitt skjønn, ufattelig dårlig. Det er vel knapt nok noen regjering i Norge som har hatt så gode muligheter. De har hatt flertall, de har hatt så mye penger, vanvittig mye mer penger enn den forrige regjeringen, og så evner de å få til så lite, og vil så lite med Norge utover fra å ha regjeringsmakt og å sitte i sorte biler, sier Sponheim.

- Må ikke lukke dører

Erna Solberg er i motsetning til Sponheim opptatt av å være så åpen som mulig når det gjelder fremtidige samarbeidspartnere. Alt annet vil være en garanti for en fortsatt rød-grønn regjering, mener hun.

- De som lukker dører for borgerlig regjering nå, åpner den for Jens Stoltenberg, sier Solberg til NRK.

Audun Lysbakken er nestleiar i SV

Audun Lysbakken

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Vinner på det man skal gjøre

Audun Lysbakken tror fremdeles på at det er liv laga for en rød-grønn regjering etter valget i 2009. Hemmeligheten blir å fokusere på det som skal gjøres, ikke det som har blitt gjort.

- Tallene viser at det er mulig å vinne. Gapet er ikke større enn det. Jeg tror nøkkelen nå er å sørge for at regjeringspartiene har en offensiv agenda fram til 2009. Det er ingen som vinner på det de har gjort. Man vinner valg på det man skal gjøre, sier Lysbakken til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT