Hopp til innhold

- Lagrer nettsidene du besøker

Internettleverandører lagrer informasjon om nettbruken til kundene. Dette er ikke lov, og Datatilsynet mener folk må kreve mer av selskapene.

Internett og overvåking
Foto: Colourbox

Internettleverandører har ikke lov til å lagre IP-logger lenger enn det som er nødvendig for å fakturere deg, ifølge Datatilsynet.

Tilsynets kontroller viser likevel at flere selskaper lagrer for mye informasjon for lenge.

- Flere selskaper lagrer for mye informasjon, og de lagrer den lenger enn det som er tillatt, sier avdelingsdirektør i Datatilsynet, Leif Aanensen.

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

- Kan brukes til utpressing

Datatilsynet mener forbrukerne bør stille større krav til internettleverandørene, slik at selskapene ikke lagrer mer informasjon enn de har lov til.

- Alle PC-er har en IP-adresse, og ved hjelp av denne kan internettleverandørene lagre sidene kundene er innom, sier Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo

Han frykter for hva som kan skje hvis informasjonen kommer i gale hender.

- Det kan være noen råtne egg som kan finne på å selge dette til journalister, eller kanskje til og med til kriminelle som kan være interesserte i å bruke dette til utpressing, eller til hodejegere som gjerne vil sjekke ut hva slags politiske holdninger eller seksuelle preferanser en jobbsøker har, sier Hannemyr.

- De mindre aktørene som synder

Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge tror det er de mindre aktørene som synder mot sletteplikten.

- En skal være klar over at det er 250 operatører i Norge når det gjelder internett og telefoni. Alle har kanskje ikke like gode rutiner. Det er på sin plass å minne på at det nå er på tide å få disse rutinene på plass, sier Hoff til NRK.

Per Morten Hoff

Per Morten Hoff.

Foto: NRK

- Frykter for egen sikkerhet

15 år gamle Jacob Nygård er en av dem som frykter for egen sikkerhet på nettet. Han er medlem av Rød Ungdom og er en ivrig leser av sider med politisk innhold.

Han er redd for at nettbruken hans kan bli brukt som informasjon for andre.

- Det kan være at potensielle arbeidsgivere kan finne ut hva slags politisk ståsted du har, og alt mulig annet om deg. Så kan de bruke dette mot deg eller diskriminere deg når du skal søke jobb, sier Nygård til NRK.

AKTUELT NÅ