Hopp til innhold

Flere prostituerte til Norge

Det er nesten dobbelt så mange nigerianske prostituerte på gata i år som det var i fjor, ifølge PRO senteret. Grensekontrollen kan gjøre lite for å stoppe kvinnene.

Prostitusjon
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

- I år er det dobbelt så mange nigerianske kvinner som det var i fjor, og jeg er helt sikker på at dette kommer til å øke fram mot nyttår, sier Jessen.

Hun leder PRO senteret, og kjenner til mange av kvinnene.

- Så langt i år har vi vel hatt kontakt med rundt 460 personer - foreløpig er det penger i geskjeften, og det er derfor de kommer, ganske enkelt.

Slipper å stemple passet

På tross av politiets storaksjon mot miljøet tidligere i sommer, kommer det stadig nye kvinner til Norge for å prostituere seg.

Det er ikke vanskelig å krysse grensen inn til Norge. Kvinnene slipper å stemple seg inn i passkontrollen, forteller politioverbetjent ved grensekontrollen på Gardermoen, Tom Fjæstad.

- De fleste av de prostituerte har oppholdstillatelse i et annet EU-land, ofte Italia eller Spania, og det gjør at de kan dra til Norge uten visum, sier Fjæstad.

Få kontroller om sommeren

Ikke alle har papirene i orden, men det kontrolleres bare tilfeldig gjennom stikkprøver.

Gardermoen har ingen slike territorial-kontroller om sommeren, fordi alle kontrollørene må brukes i passkontrollen når flere er ute og reiser.

- Jeg ser jo det at vi kunne ha fanget opp flere som hadde ulovlig innreise til Norge. Hver gang vi har territorial-kontroll fanger vi jo opp noen. Det er tydelig at det er mye av det, men vi klarer ikke å fange det opp, medgir Fjæstad.

Ærlig sjel

De fleste kvinnene som blir kontrollert sier de skal besøke familie og venner, men grensekontrollør Arild Haakensbakken på Oslo lufthavn Gardermoen har også møtt én ærlig sjel.

- Ved ett tilfelle opplevde jeg at en kvinne sa hun skulle prostituere seg.

- Hva gjorde du da?

- Da sjekket jeg om innreisevilkårene for øvrig var innfridd, og siden de var det så måtte jeg slippe henne inn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger