Hopp til innhold

- Hagen-portrettet skal ned

Oljemaleriet av Carl I. Hagen som er hengt opp i Stortingets store møterom, skal ned, sier Høyres Inge Lønning.

Portrettbilde av Hagen
Foto: Knut Are Tornås / NRK

Ifølge presidenten i Lagtinget har Fremskrittspartiets folk hengt opp bildet, stikk i strid med Stortingets egne regler.

- Nå skal bildet ned, sier Lønning.

Brudd på regler

- Det har vært klargjort for Fremskrittpartiets gruppe at dette er i strid med de reglene som gjelder, så om man kan karakterisere dette som sivil eller militær ulydighet, er en smakssak, sier Lønning.

Portrettobjektet selv er ikke enig i Lønnings vurdering.

- Jeg vet ikke hvilket regelverk Inge Lønning sikter til, det er vel kanskje noen retningslinjer han mener, sier Carl I. Hagen.

Få forunt

Ifølge kunsthistoriker Tommy Sørbø er det ikke de store massene forunt å få et portrettmaleri av seg selv hengt opp i Stortinget. Portrettmaleri er en gammel tradisjon, og man blir gjerne hedret med dette etter sin død. Der får han støtte av Lønning.

- Det å henge folk opp på veggen mens de fortsatt er i levende live og rusler rundt i lokalet, er litt umusikalsk, spør du meg, sier Lønning.

Hagens ånd og sjel

- I antikken var maleriet en slags erstatning for den døde, der den døde nærmest tok bolig i bildet, hans ånd og sjel og alt han stod for, levde videre i bildet, forklarer Sørbø.

Og det er kanskje nettopp Hagens ånd og sjel Fremskrittspartiet ønsker å beholde inne i det store møterommet bildet henger i. Hagen selv er i hvert fall fornøyd med resultatet.

- Jeg synes det var en stor ære at partiet engasjerte en anerkjent kunstner til å lage et portrettmaleri av meg da jeg gikk av som partiformann, sier Hagen.

Hva synes du om Hagens portrett?

AKTUELT NÅ