Hopp til innhold

- Nødutganger var intakt

Brannvarslingsanlegget og tre nødutganger i bygården der seks personer brant inne i natt var intakt, mener Olav Thon Gruppen, som eier bygningen.

Brann i Urtegata i Oslo
Foto: ESPEN HOVDE / SCANPIX

- Bygningen har hele tiden jevnlig tilsyn av flere instanser som skal ivareta sikkerheten, sier konserndirektør Lystein Trøseid i Olav Thon Gruppen.

Beboerer NRK har snakket med mener derimot at bygården manglet røykvarslere, brannslukningsapparater og nødutgang.

Dårlig brannsikkerhet

Det skal ha vært flere falske brannalarmer i bygården tidligere og flere brannalarmer var derfor koblet ut.

Alarmen i bygningen var heller ikke knyttet direkte til brannsentralen lenger. Brannen i natt ble varslet via nødnummeret.

Brannslukningsapparater som tidligere var i bygården, var fjernet, og nødutgangen på baksiden var boltet igjen, ifølge beboere NRK har snakket med.

Leiligheter også i kjelleren

De omkomne skal befinne seg på forskjellige steder i bygget. Noen døde trolig mens de forsøkte å komme seg ut.

En av de omkomne ble funnet i kjelleren, for også der er det leiligheter.

Har vært branntilløp tidligere

En tidligere beboer NRK har snakket med forteller at det også tidligere har vært brann og tilløp til brann i bygården. En av brannene var i søppel etter oppussing i gangen i første etasje og i 2007 ble vaskeriet ødelagt av brann. Beboerne hadde mistanke om at disse brannene var påtent.

Nils Kristiansen, Oslo Brannvsen

Nils Kristiansen

Vakthavende brannsjef Nils Kristiansen sier at brannvesenet har rykket ut til Urtegata 31 fire ganger de siste årene.

- Den første gangen vi rykket ut var det bare snakk om matos, men andre gangen brant det i vaskeriet. Den tredje gangen gjaldt tilbakestilling av brannalarm.

Han har foreløpig ingen formening om hvorvidt brannsikkerheten i bygningen var spesielt dårlig.

- Det at det var et brannalarmsystem i bygningen, tyder på at det har vært kontroll der i løpet av de siste årene, sier Kristiansen.

Ifølge brannsjefen er brannen den mest alvorlige i Oslo siden krigen.

Bygningen eies og leies ut av Olav Thon Gruppen.

Skal hjelpe de som er rammet

Ifølge konserndirektør Øystein Trøseid gjør Olav Thon Gruppen nå sitt ytterste for å hjelpe de som i natt har mistet boligen sin.

- Vi gjør nå vår ytterste for å hjelpe. Thon Gruppen disponerer både leiligheter og hoteller. Med politiets hjelp håper vi å skaffe alle dem som er rammet tak over hodet i løpet av helgen, sier han.

Olav Thon var i formiddag selv på brannstedet for å vise medfølelse med de som ble rammet av tragedien. Han sier at han har snakket med vaktmesteren som bare for en dag siden sjekket at alt var i orden i bygningen, men kommer tilbake til påstanden om at nødutgangene var boltet.

- Jeg kan selvsagt ikke garantere at noen har boltet dem i løpet av natta, men det virker helt unaturlig for meg, sier han.

Uvisst hvor mange beboere

Olav Thon Gruppens avdelingsleder for utleie, Torill Larsen, kan foreløpig ikke gi informasjon om hvor mange som bodde i bygningen.

Politiet har heller ikke oversikt over hvor mange som kan ha oppholdt seg i bygning da brannen brøt ut eller hvor mange av leieboerne som ikke var hjemme.

Urtegata 31 ble kjøpt av Olav Thon for rundt 25 år siden og er siden gjort om til utleieboliger. Det har vært studenthybler i bygningen , men den har også fungert som asylmottak.

Bygningen har mange små rom med hver sin dør mot en lang gang.

Skal granske brannen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal undersøke forholdene rundt brannen og vil starte sine undersøkelser over helgen.

- Ved branner med store tap av liv er det normalt at vi, som overordnet brannmyndighet, igangsetter slike undersøkelser, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i en pressemelding.

DSB opplyser at 72 personer hittil i år er omkommet i branner. I 2007 omkom 74 personer, det høyeste antall omkomne på over 20 år.

AKTUELT NÅ