Hopp til innhold

Etterlyser ikke barna

Barneverninstitusjoner melder ikke fra når barn rømmer. Nå reagerer politiet i flere store byer på at barn overlates til rus og kriminalitet.

Geir Nerland

Lederen for Oslo-politiets Gatepatrulje er bekymret for at barn rømmer fra barnevernsinstitusjoner uten å bli meldt savnet.

Foto: Hauge, Jon / Aftenposten

Geir Nerland i Oslo-politiet er bekymret over at barnevernsinstitusjoner ikke oppfyller ansvaret de har for barna. Som leder for Gatepatruljen ved Grønland politistasjon i Oslo har han mange eksempler på barn som ikke blir meldt savnet.

- To jenter på 13 og 15 år var på rømmen i fire dager uten å bli meldt savnet. Vi traff så på jentene på Plata i Oslo sentrum, sier Nerland og understreker at det bare er ei av mange historier.

Gatepatruljen forteller om barn som rømmer ut til kriminalitet og rus. Barna møter de igjen i sin jobb.

- Barn med rusproblemer kan i verste fall ta overdose, og det uten at noen leter etter dem.

Dårlig offentlig omsorg

- Til og med de som er dårlige foreldre ville meldt sitt eget barn savnet. Her tar derimot det offentlige omsorgen for barna og plasserer dem på institusjon, og der tilbys barna mindre omsorg enn dårlige foreldre ville gitt, sier en oppgitt politileder.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange barn som rømmer uten at barnevernet melder dem savnet. Likevel forteller politiet i flere store byer, blant annet Trondheim og Drammen, om lignende problemer som i Oslo.

- Du ser jo ikke på ungdommene at de er savnet, men vi er på utkikk, forteller Nerland i Oslo-politiets gatepatrulje.

De prøver å spore opp rømlingene, men det er ikke så enkelt å få barna tilbake til barnevernsinstitusjonene hvis de ikke meldes savnet. Da er det mer tilfeldigheter som gjør at noen oppdages i rutinekontroller. Geir Nerland er derfor oppgitt over at institusjonenes oppfølging.

Bryter loven

Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Barneombudet liker heller ikke å høre historiene om barna som rømmer. Barna som det offentlige passer så dårlig på at de ikke en gang meldes savnet.

Reidar Hjermann mener at barnevernsinstitusjonen bryter loven hvis det ikke meldes fra til politiet, regelverket er klart.

- Varslingsrutinene fra barnevernsintitusjonene til politiet er nok ofte ganske dårlige. For framtida bør dialogen bli bedre, og her må det gåes skikkelig etter i sømmene, sier barneombudet.

Tas på alvor

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er øverste ansvarlige for barnevernet på landsbasis. De tar kritikken fra politiet på alvor, og direktør Ann-Marit Sæbønes sier at når barnevernet har omsorgen må de ta ansvaret.

Ann-Marit Sæbønes

Ann-Marit Sæbønes, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Foto: NRK

- Det er barnevernet som må passe på barna, og derfor må vi ta denne kritikken på alvor.

Hun understreker at det her er viktig at alle parter samarbeider så godt som mulig for barnas beste. For det er mange instanser som skal samarbeide,

- Både barneverninstitusjonen, det kommunale barnevernet og politiet må se på om det er brudd på rutiner som gjør dette, eller om vi rett og slett må få bedre rutiner.

AKTUELT NÅ