Hopp til innhold

Ikke avgjørelse med det første

Hijab eller ikke hijab. Spørsmålet har skapt mye debatt. Frp prøvde derfor i dag å få hastebehandlet saken i Stortinget, uten å lykkes.

Politikvinner med hijab
Foto: METROPOLITAN POLICE / AFP

Først gikk justisminister Knut Storberget ut og støttet Politidirektoratet i å åpne for bruk av religiøse hodeplagg i politiet, blant annet hijab. Men etter å ha tenkt seg om var han likevel ikke så klar likevel. Han ville ikke ta stilling før saken hadde blitt behandlet og et konkret forslag til nye regler var kommet fra direktoratet.

Les: Ber om konkrete hijab-forslag

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen, Frp

Foto: NRK

Med bakgrunn i den store debatten saken har skapt i media og blant folk flest argumenterte Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen i dag for at saken burde hastebehandles i Stortinget.

Les: Forfattere og andre engasjerer seg på Facebook

Dermed kom Ellingsen med et konkret forslag om at religiøse hodeplagg skulle forbys, altså det motsatte av det Politidirektoratet gikk inn for. Dette for å legge saken politisk død, og få gjennom partiets mening om at slike modifikasjoner av uniformen ikke hører hjemme i politiet.

Forslaget fikk derimot ikke støtte på Stortinget, og dette betyr at det går mot normal komitébehandling for forslaget fra Ellingsen, med høringer og full pakke. Denne behandlingen tar normalt tre-fire uker. Selv ser han det bare som et problem for regjeringa.

Parlamentarisk leder for SV, Inge Ryan

Inge Ryan, SV

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Nå kunne regjeringen ha fått en rask slutt på en sak som åpenbart splitter de rødgrønne. Vi ga dem en vei ut som de ikke valgte å ta. Nå blir uenigheten i regjeringen brettet ut for all verden i flere uker, sier Ellingsen.

Politisk spill

SVs parlamentariske leder Inge Ryan har ingen tro på at Frp foreslo denne framgangsmåten for å spare regjeringen.

– Dette er politisk spill fra ende til annen. Frp vil bare røre i en sak som de tror er god for dem. Om vi bruker litt mer tid, har ingen betydning for substansen i hijabsaken, sier Ryan.

AKTUELT NÅ