Hopp til innhold

– Farene lurer på taket

Forsikringsbransjen tror mandagens tak-kollapser er et varsko om hva som venter oss de neste dagene.

Tak med mye snø.
Foto: Berit Keilen / Scanpix

I løpet av mandagen har takene på en Rimi-butikk i Larvik og et leskur ved en skole i Oslo gitt etter for den våte snøen som har falt det siste døgnet.

LES OGSÅ: Tak kollapset ved skole i Oslo
LES OGSÅ: Tak raste på Rimi-butikk

Informasjonssjef i If skadeforsikring Jack Frostad mener det er grunn til å være bekymret:

– Vi har fått inn en del saker allerede. Blant annet ridehaller og fotballhaller med presenningstak. I tillegg er det en del drivhus som har bukket under for snøvmengdene.
Raset i Larvik er et kraftig varsko om at vi har flere saker i vente.
Både når det gjelder privathus, næringsbygg og og bygninger med flate tak, sier Frostad til NRK.

– Kommer det regn eller våt snø, blir situasjonen forverret ganske raskt.

Skjerper rutinene

I Oslo tar Undervisningsbygg selvkritikk for at leskuret ved Haugerud skole klappet sammen under vekten av snøen tidligere i dag.

– Vi beklager dette på det sterkeste. Her har ikke rutinene vært gode nok, sier Marit Thorsen, kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg, som opplyser at de i morgen vil kontrollere alle skoletak i Oslo der det er bestilt måking.

LES OGSÅ: - Frykter kollaps
LES OGSÅ: Trodde taket skulle tåle mer

Statseide Entra eiendom vurderer fortløpende situasjonen ved sine eiendommer:

– Vi har driftspersonale ved alle våre eiendommer som går jevnlige inspeksjonsrunder. I det siste har vi hatt hyppigere runder, og vi foretar løpende vurderinger.
Allerede i forrige uke fjernet vi mye snø og is fra våre eiendommer, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Ekkeren til NRK.

Skaff deg margin

For å få uttelling på forsikringen må man sørge for å begrense mulighetene for skade. Hovedregelen er at forsikringen utbetales når det har oppstått plutselig eller uforutsett skade.

– Men når man ser de mengdene som har kommet de siste ukene, og likevel ikke har prøvd å foreta seg noe er det nesten over grensa for hva som er uforutsett skade, sier Jack Frostad i If som mener folk bør være føre var.

– Det viktigste er å skaffe seg litt margin. Man bør redusere snømengden og sørge for en jevn fordeling så det tåler et regnvær, oppfordrer Frostad.

I de snørike vintrene 2006 og 2007 ble det registeret skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner, ifølge If.

Istapp knuste bil utenfor hotell
Foto: Bitte Emberland / NRK
Tips naboen

If har tidligere i vinter også vært ute og advart hytteeiere mot de store snømengdene som har lagt seg de siste ukene.

– Mange har vært oppe to ganger allerede for å måke av taket. Kast gjerne et blikk over på naboens hytte og tips dem hvis det begynner å bli mye snø der, sier Frostad.

Video nsps_upload_2009_3_2_19_15_22_968.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Leskur-tak på skole kollapset

Med mildvær og snø øker også faren for dannelse av istapper på takene.

– Vi har heldigvis ikke fått melding om personskader så langt. En del biler er skadet, og dette er noe vi ser hvert år, sier Frostad som også her understreker hvem som har ansvaret.

– Huseierne må huske at det er deres soleklare ansvar å fjerne istappene.
Mange har satt opp såkalte avvisere for å holde folk borte fra husveggene. Men de har likevel et ansvar for å gjøre noe. Denne nødløsningen er ikke god nok, sier Frostad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger