Hopp til innhold

Frp fosser fram på måling

På en måned har Fremskrittspartiet økt oppslutningen med hele 8,5 prosentpoeng. Hijabdebatten og en klønete regjering får æren - eller skylda - alt ettersom.

NRKs partibarometer for mars
Foto: NRK

Partiet har nå 30,1 prosents oppslutning på meningsmålingen for mars som Norstat har gjort for NRK.

Arbeiderpartiet ligger fortsatt hakket foran og er landets største parti med 31,3 prosents oppslutning. Det er en tilbakegang på 4,1 prosentpoeng i forhold til februarmålingen.

Høyre får 14,1 prosent, 1,4 prosentpoeng mindre enn i februar.

For de andre partiene er det kun mindre endringer (se tabell).

Rot og innvandring

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam forklarer Frps økning med to faktorer:

  • At partiet gjorde det dårligere enn vanlig på februarmålingen - slik at fremgangen fra normalnivå ikke er så stor som 8,5 prosent skulle tilsi.
  • At partiet tjener på hijab-bråket som har vært.

- Fremskrittspartiet tjener alltid på fokus på innvandring med medfølgende problemstillinger, og får vanligvis fremgang på målingene når slike saker har stått i sentrum, sier Magnus Takvam til nrk.no.

- I tillegg klarte regjeringen å rote det kraftig til for seg selv i hijab-saken og andre saker, og har hatt en dårlig periode, mener Takvam.

Fremskrittspartiets nestformann Per Sandberg har nesten den samme analysen.

Video nsps_upload_2009_3_12_7_53_39_374.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nestformann i Frp, Per Sandberg er fornøyd.

- Jeg tror ikke det bare er innvandringsdebatten. Vi har både hijab-debatten og blasfemidebatten hvor regjeringen har rotet det til for seg, i forhold til både prosesser og andre ting. Det kan slå ut. Kanskje troverdigheten til regjeringen og enkelte statsråder, til og med statsministeren, nå er nedadgående og også virker inn, sier han.

- Men det erkjenner vi, at når det blir fokus på integrering og innvandringsdebatten, slår det positivt ut for Fremskrittspartiet, sier Sandberg.

Han er nå i Malmø sammen med partikolleger for å studere den utskjelte bydelen Rosengård - som Frp-formann Siv Jensen trakk frem som et eksempel på "snik-islamisert".

Les: - Snik-islamisering av Norge

Stjeler fra andre

Et interessant trekk når man analyserer tallene fra målingen, er at Fremskrittspartiet stjeler velgere fra så og si alle partier.

Flest tar de fra Høyre, hvor velgerovergangen er den største faktoren for Høyre-tilbakegangen. Høyre taper netto 10 prosent av sine velgere til rivalen på høyre fløy.

Også SV avgir velgere til Frp, vel 5 prosent i forhold til stortingsvalget 2005. Det er viktig å huske at tallene i en en slik måling, brukket ned på partier, blir små og med større feilmarginer.

- Men tatt dette i betraktning, såpass tydelig overgang fra SV til Frp er oppsiktsvekkende, sier Takvam.

Arbeiderpartiets tilbakegang på 4,1 prosentpoeng skyldes i første rekke at en rekke av partiets velgere har hoppet opp på gjerdet.

Arbeiderpartiets avtroppende partisekretær fortviler ikke for det - og kaller det et godt utgangspunkt.

- Vi ser at Fremskrittspartiet har en tydelig framgang, og det kan henge sammen med den uroen det har vært om de forskjellige innvandringsspørsmålene, sier Martin Kolberg.

- Men i den nærmeste framtid vil finanskrisen og arbeidsledigheten bli det dominerende i norsk politikk, og der står vi veldig støtt og har god tilslutning, sier Kolberg.

Blå mandater i flertall

Hadde det vært stortingsvalg utifra marsmålingen, ville Ap fått 56 representanter og Frp 55. Høyre, som tredje størst, ville ha fått inn 22.

Omgjør man mandattallene i blokker, ville de rød-grønne regjeringspartiene fått 75 mandater til sammen, mens de fire borgerlige partiene ville fått 94 mandater, altså 19 mer.

Problemet er bare at Venstre og Kristelig Folkeparti sier nei til å sitte i regjering sammen med Frp.

- Styrkeforholdet på borgerlig side er sterkt endret i forhold til noen måneder tilbake. Det at Fremskrittspartiet er suverent størst, skaper problemer for alliansen av de tre andre. Man kan vanskelig snakke om et realistisk regjeringsalternativ på borgerlig side, sier Magnus Takvam.

AKTUELT NÅ