Hopp til innhold

Justis-ansatt utløste alarmen

Det var en ansatt i Justisdepartementet som utløste overvåknings-saken.

Flyfoto av Regjeringskvartalet
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det var internett-aktiviteteten til en ansatt i Justisdepartementet som utløste en reaksjon fra Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Det opplyser en sentral regjeringskilde til NRK.

Les også: Strøm-Erichsen:– Måtte starte etterforskning
Les også: Stoltenberg taus om avlyttingen

Under etterforskning

Kriminalpolitisentralen i politiet, Kripos, etterforsker nå om denne overvåkningen kan ha vært ulovlig.

Les også: Kripos: – Vet ikke om det har skjedd noe straffbart

Også Stortingets kontrollutvalg for etterretnings- overvåkings- og sikkerhetstjenestene foretar for tiden undersøkelser om FOST kan ha gått ut over sitt myndighetsområde og foretatt ulovlig overvåkning.

- Måtte starte etterforskning

Da det ble klart at Forsvarets sikkerhetstjeneste kunne ha gått langt utover rammene sine, gikk alarmen i Forsvarsdepartementet.

– Når vi nå har fått indikasjoner som tyder på at det kan ha foregått overvåking, at man har gått over den grensen, så måtte vi iverksette etterforskning, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Brudd på hjemmel

Det er også satt ned en arbeidsgruppe i departementet for å se på avgrensningene mellom FOST og de hemmelige tjenestene.

I motsetning til Politiets sikkerhetstjeneste, har ikke FOST hjemmel til å drive overvåking og avlytting. I denne saken kan det ha skjedd, blant annet ved at tjenesten har gått inn og vurdert innhold på websider ansatte i departementet har besøkt.

AKTUELT NÅ