Hopp til innhold

To nye døde av svineinfluensa

Norge er blant de hardest rammede landene i Europa, i dag døde ytterligere to mennesker av svineinfluensa.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

En kvinne i 30-årene fra Oslo og en mann i 20-årene fra Oppland, som begge befant seg i risikogruppen, er døde av svineinfluensa, opplyste helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressekonferanse i dag.

Bekymret for antall døde

Det er det 12. og 13. dødsfallet i Norge.

Les mer på Pandemi.no

Norge ligger med dette helt i Europatoppen når det gjelder antall dødsfall.

– Vi er bekymret over det høye antallet døde i Norge. Vi har flere enn nabolandene våre. Og det er et høyt antall også i forhold til andre europeiske land. Det skyldes kanskje at vi har en noe høyere influensaaktivitet enn de andre, men selv når vi tar med det i beregningen er tallet i Norge høye, sier Larsen, som får støtte fra direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene Larsen.

– Vi vet ikke hvorfor, men vi tror det har sammenheng med aktiviteten i pandemien, sier Stene Larsen, som i likhet med helsedirektøren anbefaler alle å ta vaksinen.

– Vi ser det er bekymringer ute hos folk, og at folk ønsker vaksine. Vi registrerer at det er lange køer. Vi er glade for at folk ser ut til å følge vår oppfordring, sier Bjørn-Inge Larsen.

Smitteeksplosjon

– Alle landets kommuner har fått vaksine, sprøyter og spisser. Dessverre er det slik at vaksinene kommer til oss i langt mindre mengder enn det vi skulle ha fått. Det fører til at mange av de større kommunene har fått for lite vaksine, sier Stene Larsen.

Ifølge Stene Larsen har denne epidemien vært i en rolig fase inntill forrige uke, da den nærmest eksploderte.

–Tidligere var de fleste prøvene vi fikk inn negative. Nå er det svært mange positive. Og vi må nå regne med at det er snakk om svineinfluensa når folk har symptomer, sier Stene Larsen.

– 72 prosent vil ha vaksine

Ifølge Folkehelsa er flest rammet av sykdommen på Østlandet, men den sprer seg nå til Sørlandet og Midt-Norge.

– Dette utvikler seg raskt, og våre tall er tre dager gamle. Da var det 18 pasienter innlagt, hvorav tre på intensivavdeling. Men det er en sterk økning, og tallene kan godt være høyere nå, sier Stene Larsen.

Ifølge helsedirektøren er det nå 72 % av befolkningen som ønsker vaksinen, dette er betraktelig høyere enn for få uker siden.

AKTUELT NÅ