Hopp til innhold

– Se og Hør ville kjøpe private opplysninger

Ukebladet tilbød vennekretsen store beløp for private opplysninger om forholdet mellom Bjarne Håkon Hanssen og Inger Mette Nilstad.

Bjarne Håkon Hanssen

KRITISK TIL UKEBLAD: Bjarne Håkon Hanssen opplevde at Se og Hør tilbød vennekretsen store pengesummer for å komme med opplysninger om private forhold.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Søndag gikk tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen ut i VG og bekreftet at han hadde innledet et forhold til tidligere underdirektør i Helsedepartementet Inger Mette Nilstad.

Les også: Hanssen vil stoppe rykteflom
Les også: Hanssen gikk fra kona
Les også: Mer bråk for Hanssen

Overfor NRK sier Hanssen at bakgrunnen for at han velger å gå offentlig ut med saken er det han kaller uakseptable metoder fra enkelte journalister.

– Se og Hør ville kjøpe opplysninger

– Folk i min nære bekjentskapskrets og folk i bekjentskapskretsen til Inger Mette Nilstad har blitt tilbudt store beløp for å komme med opplysninger om oss, sier Hanssen til NRK.

Hvilke medier har kommet med konkrete tilbud om å kjøpe opplysninger?

– Det er Se og Hør.

Er de de eneste som har kommet med slike tilbud?

– Ja.

– Hvor mye penger har vennene deres blitt tilbudt?

Jeg kjenner ikke det eksakte beløpet, men det er snakk om store summer, sier Hanssen.

For å hindre at folk som fikk tilbudet fra Se og Hør skulle bli fristet til å gå ut med både riktige og feilaktige opplysninger, valgte Hanssen selv å gå ut i media.

– Jeg ønsket selv å fortelle hva dette er eller ikke er, sier Hanssen.

Nekter å snakke om beskyldningene

Ansvarlig redaktør Harald Haave i Se og Hør vil ikke si noe om tilbudet om opplysninger for betaling.

– Hvem har sagt det?, er Haaves første reaksjon når NRK konfronterer ham med at folk i Se og Hør skal ha forsøkt å lokke vennekretsen til Hanssen og Nilstad til å lekke opplysninger om det private forholdet.

Harald Haave

LITE SNAKKESALIG: Håvard Haave vil ikke svare på spørsmål om Se og Hørs arbeidsmetoder rundt betaling av kilder.

Foto: NRK

Når NRK forteller kilden til påstanden nekter Haave å snakke mer om saken.

– Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker.

På et generelt grunnlag lurer NRK på om dette er en vanlig arbeidsform i Se og Hør?

Det vil jeg heller ikke kommentere.

– Hvilke journalister har jobbet med denne saken i Se og Hør?

– Det vil jeg heller ikke kommentere.

Skeptisk til betaling

Generealsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier han blir lei seg når han hører praksisen til Se og Hør.

– Vi hadde en runde med diskusjoner rundt betalingsjournalistikk etter at Håvard Melnes kom med boken «En vanlig dag på jobben» om arbeidsmetodene i Se og Hør, og det er føringer for dette i pressens egen Vær Varsom-plakat, sier Kokkvold.

Per Edgar Kokkvold

SKEPTISK: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund blir lei seg når han hører om betalingsjournalistikk.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Paragrafen han sikter til er paragraf 3.11 der det heter:

«Pressen skal som hovedregel ikke betale kilder og intervjuobjekter for informasjon. Vis moderasjon ved honorering for nyhetstips. Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon. »

– Til nå har norsk presse holdt seg over beltestedet i denne type saker, og det har vært oss til ære. For egen del må jeg si det er ønskelig å bli kvitt denne arbeidsformen, men jeg vet ikke om det faktisk er mulig. At det er folk i vennekretsen som blir tilbudt penger gjør bare saken enda mer alvorlig, sier Kokkvold.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger