Hopp til innhold

Frykter Stoltenbergs forslag

Hvis arbeidsgiverne må ta deler av regningen for langtidsfraværet, blir det vanskeligere for kronisk syke og funksjonshemmede å få jobb. Det frykter Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Video nsps_upload_2009_11_19_8_11_23_755.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I går foreslo statsminister Jens Stoltenberg flere endringer i sykelønnsordningen. En av ideene som ble luftet var at arbeidsgiverne må ta en større del av regningen for langtidsfraværet.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon tror slike endringer vil føre til at det blir vanskeligere for kronisk syke og funksjonshemmede å få jobb.

- De fleste arbeidsgivere tror at dette er grupper som har større sykefravær, og at det da blir dyrere dem å ansette kronisk syke og funksjonshemmede, sier Liv Arum.

- Ikke klokt

- Jeg tror at arbeidsgivere, fordi de må betale mer og yte mer, vil tenke seg om i enda større grad før de tilsetter mennesker som har en funksjonshemming eller en kronisk sykdom, sier Arum til NRK.

- Nå har Norge verdens høyeste sykefravær. Skjønner du ikke at noe må gjøres?

- Jeg er helt sikker på at dette ikke er det kloke grepet, fastslår Arum.

Håper Stoltenberg snur

Statsministeren begrunnet i går forslaget om at arbeidsgiverne skal ta mer av regningen slik:

- Det skal være lønnsomt for dem å bidra til å redusere også langtidsfravær. I dag har de lite økonomiske motiver til det, fordi de betaler ingenting av det lange fraværet, sa Stoltenberg til NRK.

Arum håper nå at døren inn til arbeidslivet ikke blir enda trangere.

- Jeg opplever at dette er ideer fra statsministeren, og jeg håper det forblir som det.

AKTUELT NÅ