Hopp til innhold

Foreløpig ikke svineinfluensa i Innlandet

Det er frem til nå ikke påvist tilfeller av svineinfluensa hos pasienter som er innlagt med influensa på Sykehuset Innlandet.

Sykehuset Innlandet, Elverum

Sykehuset Innlandet har mange pasienter som er innlagt med influensa, men det er foreløpig ikke konstatert at noen av dem har svineinfluensa.

Foto: NRK

Flere pasienter er innlagt med influensa på Sykehuset Innlandet og det undersøkes nå om det er tilfeller av svineinfluensa (H1N1) eller om det bare er vanlig sesonginfluensa (H3H2).

– Vi har sendt prøver til Folkehelseinstituttet som vi tidligst vil få svar på i morgen, sier kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug ved Sykehuset Innlandet.

– Ikke unormalt

Selv om sykehuset har mange influensasyke pasienter oppleves dette ikke som unormalt.

– Hvert år på denne tiden er det mange influensasyke pasienter. Vi har valgt å sende inn prøver til undersøking fordi svineinfluensaen igjen har dukket opp på andre sykehus, sier Fuglehaug.

Bare på Ahus er det konstatert 72 tilfeller av svineinfluensa de siste to ukene. En 11 år gammel gutt fra Porsgrunn døde av svineinfluensa i romjula.

– Overfylt sykehus

Kommuneoverlege i Lillehammer, Øystein Hveding, sier til gd.no at sykehuset i Lillehammer er overfylt av pasienter med influensa.

– Jeg har aldri sett så mange influensasyke i mine 25 år som praktiserende lege, sier Hveding.

FHI: Forventer økning

Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økt influensaaktiviteten i hele landet før jul, og spår at økningen vil fortsette også etter nyttår.

Antallet viruspåvisninger, deriblant svineinfluensa, mer enn doblet seg fra uke 49 til uke 50. Det ble da påvist 114 tilfeller av svineinfluensa, og 56 tilfeller av influensa type B. Denne typen gir ofte mindre kraftige symptomer.

«Vi regner med at det nå forekommer utbrudd med influensa enkelte steder i landet, og at et økende antall personer vil få influensa i tiden fremover», skriver FHI.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle som er i risikogruppene å vaksinere seg mot svineinfluensa.

FHI varsler også at neste rapport med tall for hele landet kommer 3. januar.

Flere saker fra Innlandet