Hopp til innhold

– Hold dere unna Brumunda!

Politiet og Ringsaker kommune advarer nå folk mot å bevege seg langs elva Brumunda i Brumunddal. Flere store ispropper har dannet seg i elva, og man frykter at en ispropp kan løsne og forårsake skader.

Tele i bakken kombinert med snøsmelting og nedbør skaper trøbbel i flere elver og vassdrag. Onsdag ble ei bru slukt av ismassene i Brumunda.

Ved 19-tida meldte politiet at isen ved Prestsætra hadde løsnet, og at isen bygger seg opp ved Mauset skole.

Flytter is fra elva

Rester av Fossum Bru i Brumunddal

Folk advares mot å bevege seg i nærheten av Brumunda.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Nå advarer både politiet og Ringsaker kommune om å bevege seg på gangstier og bruer langs elva.

Kommunen er i ferd med å kontakte beboere langs elva som antas å ligge utsatt til ved Brumunda for å oppfordre dem til å være oppmerksomme på situasjonen.

– Nve har vært på stedet og vurdert situasjonen. Det vil bli brukt to gravemaskiner i tilknytning til elveløpet for å muliggjøre større gjennomstrømninger. I tillegg vil is flyttes og deponeres i veibanen i Mausetvegen. På denne måten vil man søke å unngå at isen beveger seg nedover elva, skriver kommunen i en pressemelding på sine hjemmesider.

(Saken fortsetter under bildet.)

Mausetvegen i Brumunddal

Politiet har stengt Mausetvegen i Brumunddal.

Foto: Ole Anders Olsbakk

200 meter lang

Man frykter at isproppen kan forårsake skader, hvis den løsner.

Ifølge ett vitne på stedet, begynte isproppen å røre på seg litt før 19-tida. To gravemaskiner jobber på spreng for å unngå at isproppen skal fortsette nedover Brumunda.

Isproppen er cirka 200 meter lang, 15 meter bred og cirka 2 meter dyp, og vil trolig føre til skader nedover elva, hvis den løsner og farer ned mot Brumunddal.

(Saken fortsetter under bildet.)

Politiet i Mausetvegen i Brumunddal

Politiet følger med på isproppen i Brumunda. Her i Mausetvegen.

Foto: Ole Anders Olsbakk

Snø over veien

Det er ikke bare i Hedmark det er mye vann om dagen.

Det er også mye vann i Sørdalen, ifølge Rune Moen, som ble møtt av en større mengde snø i veibanen på Traasethstranda ved Lillehammer i går ettermiddag.

– Jeg kom kjørende rundt en sving, og der var det mye snø i vegen. Jeg så ingen biler i nærheten, så raset hadde nok gått rett før jeg kom. Jeg ringte 112, og mens jeg venta kom det to skolebusser så køen ble etter hvert ganske lang, forteller Moen.

Vegen ble åpnet i løpet av 50 minutter.

(Saken fortsetter under bildet.)

Flom i Sørdalen, Traasethstranda ved Lillehammer

Snøras på Traasethstranda ved Lillehammer.

Foto: Rune Moen

Togsporet skled ut

Vannet skaper også problemer for NSB og Jernbaneverket. På Rørosbanen mellom Hamar og Løten har sporet har sklidd ut på en strekning på noen meter, ifølge Jernbaneverket.

De melder at det ikke er dramatisk, og at mannskap er på vei ut for å se hva som kan gjøres.

Skadene på sporet skyldes mye vann på stedet. Det går ingen tog mellom Hamar og Elverum før i morgen tidlig.

Bru i fare i Åsnes

Ii Åsnes frykter man at store ismasser skal ta med seg en bru.

Fylkesveg 202 i Åsnes i Hedmark er stengt på grunn av at store ismasser i løpet av torsdag formiddag har truet med å rive med seg Valbyfossen bru.

– Brua er stengt, for den kan når som helst bli tatt av isen, sa NRKs reporter på stedet Kurt Sivertsen rundt klokka 12 i formiddag.

Torsdag ettermiddag ble også fylkesvei 491 mellom Våler og Gravberget, og fylkesvei 461 mellom Åsnes og Gravberget gravd over av vann.

Se video av isproppen her:

Store vannmasser fra Fliselva ødelegger veger og eiendommer på Finnskogen. Velta Bru på fylkesveg 202 i Åsnes er stengt fordi det er en del isblokker ovenfor brua.

Isgang ved Velta Bru

Proppen løsnet

Like før 13.30, like brått som den dannet seg, løste proppen seg opp og reiste videre nedover elva.

– Brua står, men den blir nå undersøkt for skader, sier Sivertsen.

Om isen vil løse seg opp, eller om den vil fortsette å skape trøbbel lenger ned i elva, er for tidlig å si.

Plutselig for isen videre. Se mer i videoklippet:

Plutselig løste proppen seg opp og isen fortsatt sin ferd nedover elva.

Isgang ved Valbufossen bru

Ispropper flere steder

Telen i bakken kombinert med snøsmelting og nedbør har skapt problemer flere steder. Det er ikke lenger siden enn i går kveld at en ispropp i Brumunda tok med seg ei bru like nord for Brumunddal sentrum.

Det er også varslet om ispropper lenger nord i samme elv, så området overvåkes. Det er blant annet Morten Lunde glad for. Han er en av naboene til elva og var ikke hjemme i går, men har opplevd isganger tidligere.

– For to år siden gikk jeg tur langs stien og der lå den en ekstrem ispropp. Trærne sto som fyrstikker og man hører at det braker når proppen er i ferd med å løsne, sier han.

Proppen som ligger lenger nord viser imidlertid foreløpig ikke tegn til å røre seg.

– Men man vet at man bør holde seg litt unna. Er man på turstien eller lignende når den går, har man lite å stille opp med, sier Lunde.

Flere saker fra Innlandet