Hopp til innhold

Satser på sau

Det er svært vanskelig å bygge seg opp til fulltids sauebonde i norsk landbruk. Nesten ingen klarer å leve bare av sauedrift, men på Kvikne har en ung familie bestemt seg for å prøve.

Det er svært vanskelig å bygge seg opp til fulltids sauebonde i norsk landbruk. Nesten ingen klarer å leve bare av sauedrift, men på Kvikne har en ung familie bestemt seg for å prøve

På Kvikne vil familien Solem satse på sau

Det er vanskelig å livnære seg som 100 prosent sauebonde. Likevel har familien Solem på Kvikne et mål om å kunne leve på næringen.

De har et moderne fjøs fra 2009. Målet til Marit Mjøen Solem og Arnstein Solem er at de på sikt skal kunne si opp jobben de har i dag og bare livnære seg av sauen.

Planen var at minst en av dem skulle klare det i løpet av fem år.

– Vi har ikke lyktes med det så lang, så jeg trur vi må forskyve det perspektivet litt, men vi har fortsatt tru på at vi skal få til det til slutt, sier Marit Mjøen Solem.

Nå har familien justert ambisjonene med noen ekstra år.

– Vi ser nok at det er vanskelig at begge to skal kunne være hjemme 100 prosent, så kanskje vi sier 7 år i stedet for 5, fortsetter hun.

Få lever av sau

Det finnes ingen statistikk over antall sauegårder i Norge der to personer kan livnære seg bare av sauehold. En landbruksforsker sier til NRK at det antakelig ikke finnes noen. Kanskje så lite som 5 prosent av sauegårdene kan gi fullt levebrød til én person, anslår en annen ekspert.

Heller ikke hos fagorganisasjonen finner vi heltidsbonden.

Hvor mange sauebønder kjenner du som lever av det?

– Det trur jeg ikke er noen som jeg kjenner. Jeg greier ikke å ta på strak arm hvem som er alene sauebruker, sier leder i Hedmark sau og geitalslag, Ola Jakob Akre.

Store utgifter

Han mener det er to høye hindre for de som vil drive på fulltid. Det ene er at rovdyr tar mange sauer, noe som gjør at bøndene taper store penger av avlsmateriale hver sommer. Det andre er at betalingen for kjøttet er for lavt.

– I jordbruket så har inntekten vært ganske flat, og utgiftene har blitt større og større, fortsetter han.

– Skal få det til

Men i sauebygda Kvikne frykter de verken arbeidsmengde, timelønn eller rovdyr. Familien er fast overbeviste om at bedre tider kommer for sauenæringa.

– Man må tenke langsiktig å ha trua på at dette faktisk er noe som blir verdsatt og som man faktisk får ordentlig betalt for etter hvert. Dette skal vi få til, avslutter Arnstein Solem.

Flere saker fra Innlandet