Hopp til innhold

Øygards kone reagerte på sms

Reidun Øygard reagerte på innholdet i en tektsmelding mellom mannen og jenta. Det tok hun opp med Rune Øygard.

Kona til Øygard
Foto: Elin Fagertun / Tegner

I ettermiddag var det klart for det første vitneavhøret i ankesaken mot Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett. Øygards kone Reidun var først i vitneboksen.

– Likte det ikke

Øygards kone ble blant annet spurt om de såkalte skypemeldingene og sms mellom Øygard og jenta. Hun sa i retten at hun ikke kjente til innholdet i mange av meldingene, men at hun så en hvor det sto "elsker deg og bare deg".

– Den måten å kommunisere på likte jeg ikke, og det reagerte jeg på. Det sa jeg fra om til Rune som sa det var en sjargong, fortalte Reidun Øygard.

Hun kaller innholdet i kommunikasjonen som har kommet fram i ettertid som uakseptabel.

Overnattingsturer

Aktor Thorbjørn Klundseter spurte blant annet ellers om overnattingsturene der Rune Øygard og den fornærma jenta delte seng. Reidun Øygard sier hun visste at de overnattet på samme rom og at hun var oppmerksom på følelsene jenter har når de utvikler seg.

– Jeg pratet med Rune om at jenta begynte å bli voksen, men han så ikke den problemstillingen. For ham så var hun bare den samme jenta, sa hun.

Under sin forklaring i tingretten sa Reidun Øygard at hun mente det var riktig av Rune Øygard å dele seng med jenta når de var på turer sammen.

– Var med meg på butikken

Også i tingretten var forskjellige forklaringer rundt omstendighetene for det første overgrepet, da den fornærmede jenta var 13 år, et sentralt tema.

I dag fastholdt Reidun Øygard sin forklaring om at jenta var med henne på butikken begge gangene hun handlet i høstferien på hytta på Kråkenes i Vågsøy kommune. Dermed mener hun at Rune Øygard aldri var alene på hytta med jenta på denne turen.

– Dagen vi drar hjem har jeg aldri handlet. Vi passerer butikken på veien hjem, forklarte Øygard.

– Rune er mer snill og ettergivende

Klundseter ba Reidun Øygard gi en beskrivelse av kontakten mellom Rune Øygard og fornærmede.

– Hun kom til oss som en sky, engstelig og lite pratsom jente. Etterhvert begynte hun å prate mer, sa hun i retten.

Hun fortalte at hun reagerte på at fornærmede var vanskelig å få i tale i begynnelsen.

– Det endret seg etterhvert. Hun ble flinkere til å prate, og ble gladere. Vi merket en endring i løpet av et halvt års tid, sa hun.

Reidun Øygard måtte også svare på hva som var forskjellen i måten hun og Rune behandlet jenta på.

– Jeg setter mer grenser og er bestemt i måten å være på. Rune er mer snill og ettergivende. Han er ikke en som bruker ordet nei første gangen, svarte hun.