Hopp til innhold

Stabil vannstand i Lågen og Glomma

Brannsjef i Sel, Tom Are Nilstad Dahl, sier vannstanden i Lågen er stabil tirsdag morgen. Men situasjonen kan raskt bli kritisk dersom nedbørsmengdene det kommende døgnet blir som meldt.

Created by InfoDispatcher

Foto: Maria Kampesæter

– Vannstanden i Lågen ser ut til å ha vært stabil i natt, og faktisk gått litt ned fra i går. Temperaturen i natt har nok bidratt til det, sier brannsjef i Sel, Tom Are Nilstad Dahl.

Men natt til onsdager det i følge meteorologene meldt opp til 50 milimeter nedbør flere steder i Oppland og Hedmark, og tirsdag er det spesialvarsel for Hedmark med lokalt store nedbørsmengder.

– Hvis det kommer så mye nedbør kan det gjøre situasjonen raskt bli mer kritisk for vannføringen, sier Nilstad Dahl.

Brannsjefen sier det er viktig at alle stikkrenner holdes åpne, og at folk med utsatte kjellere rydder disse.

Ikke ønskelig med mye nedbør

Vakthavende hydrolog i Norges Vassdrags- og Energidirektorat, Erik Holmkvist, sier det ikke er ønskelig med store nedbørsmengder nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hunderfossen

Mye vann: Hunderfossen tirsdag formiddag.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Det er svært uheldig med mye regn nå, fordi vi har stor vannføring etter de varme dagene vi har hatt. På en annen side har nok snøsmeltingen avtatt noe, fordi det har blitt kjøligere. Derfor har vannføringen i mange av høyfjells-vassdragene gått noe tilbake eller stabilisert seg, sier han.

Holmkvist sier utviklingen i elvene framover avhenger av hvor mye nedbør som kommer.

Småelvene kan vokse raskt

– Er det bare vannstanden i de store elvene som kan bli kritisk?

– Nei, absolutt ikke. En del av nedbøren som er meldt kommer som intense, lokale byger, og det kan gjøre at småelvene også kan vokse svært raskt. Nå ser det ut til at mye av det som er kommet i natt er kommet på svensk side av grensa, og det skal vi jo være glade for.

Hydrologen sier at det er vanskelig å si hvilke steder som er mest utsatt for flom de neste dagene, og at det er meldt til dels store nedbørsmengder både i Oppland og Hedmark.

Flere saker fra Innlandet