Hopp til innhold

– Hacket Ap og truet ungdomspolitiker

Fem unge menn står tiltalt for å ha slått knockout på Aps nettsider under landsmøtet for tre år siden. I tillegg skal mennene ha både truet og lagt ut nakenbilder av en ungdomspolitiker på nett.

Anonymous

Aktivistgruppa Anonymous ble raskt koblet til angrepene mot Ap for tre år tilbake. Anonymous har vært sterkt kritisk til EUs bestemmelser om datalagring.

Foto: FREDY BUILES / NTB Scanpix / Reuters

Dagen etter datalagringsdirektivet ble vedtatt av Stortinget slo hackere til mot Aps nettsider. 5. april 2011 gikk Aps nettsider ned for telling, og angrepet ble raskt satt i sammenheng med hackergruppa Anonymous.

Aktivistgruppa hadde tidligere kommet med trusler om angrep dersom direktivet ble innført i Norge, og mente datalagringsdirektivet var i strid med ytringsfriheten.

Nekter skyld

Tirsdag denne uken starter saken mot fem unge menn som påtalemyndigheten mener står bak angrepet for snart tre år siden. To av mennene er fra Elverum, en er fra Jessheim og den siste er fra Flekkefjord.

Forsvarer Johnny Christian Schill og advokat Magnulf Georg Aurvåg

Johnny Christian Schill (høyre) representerer en av de tiltalte.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

De yngste var bare 16 år da dataangrepene skjedde.

I tillegg er de fem, sammen med en sjette ung mann fra Gudbrandsdalen, tiltalt for krenkende adferd, ved å ha truet og lagt ut nakenbilder av en ungdomspolitiker på nett.

Kripos ønsker ikke å uttale seg om eventuelle koblinger til Anonymous før saken starter i Oslo tingrett i morgen.

–Bevisføringen får avgjøre om det er noen koblinger den ene eller annen vei. Det er ikke tvil om at de tiltalte har hatt samme interesse knyttet til motstand mot datalagringsdirektivet, sier politiadvokat Erik Mostue i Kripos.

Johnny Christian Schill er forsvarer for en av de tiltalte fra Elverum. Schills klient, som nå er 20 år, innrømmer å være motstander av datalagringsdirektivet, men mener han ikke har gjort noe galt. Han innrømmer heller ikke noen kobling til Anonymous.

– Han erkjenner ikke skyld etter tiltalen. Dette handler om unge mennesker som har ønsket å synliggjøre sin motstand mot datalagringsdirektivet, og min klient mener han ikke har brutt norsk lov slik det står i tiltalen, sier Schill til NRK.

Fikk Ap i kne under landsmøtet

Angrepet ble gjort ved DDoS-metoden (Distributed Denial of Service). Denne metoden sender en enorm mengde data til en nettserver over kort tid, og skaper dermed et trykk som fører til at serveren kollapser.

Resultatet var at Aps server ble overbelastet i en uke under partiets landsmøte. Arbeiderpartiet.no var også nede.

Det har tatt nesten tre år siden angrepet til saken nå skal for retten. Slike saker er svært kompliserte, ifølge Kripos

–Såkalte tjenstenektangrep er vanskelig å oppklare. Vi hadde bare "nick" (kallenavn på nettet, red.) på de som sto bak, og etter en god del analyse kom man fram til de personene som nå står tiltalt, sier politiadvokat Mostue.

Nakenbilde ble spredd

Mennene står også tiltalt for å krenkende adferd ved å ha truet og lagt ut nakenbilder av en ungdomspolitiker på nett. Kvinnens bistandsadvokat sier til Dagbladet at situasjonen har vært svært vanskelig.

– Saken har vært og er en stor belastning for henne. Jeg kan bekrefte at hun gikk til politiet med navn på de som brøt seg inn på hennes egen Facebook-side og la ut et intimt bilde av henne der. Hun fikk kontroll med sin egen side igjen, men det har vært en større belastning at bilde og identitet er spredd på store åpne fora som 4chan, sier bistandsadvokat Cathrine Grøndal.