Hopp til innhold

Politiet aksjonerte ved grensen

Væpnet politi lette i natt etter en eller flere personer i grenseområdene i Hedmark. Folk i Drevsjø følte det ubehagelig da politiet lyste inn i husene deres.

Politiaksjon i Hedmarj

Etter at politiet ikke fikk stanset en bil ved riksgrensa Norge-Sverige ved Lillebo i Engerdal og Fløtningen sent mandag kveld, satte politiet i gang søk etter bilen i området. Bilen ble senere funnet og alt viste seg å være i orden, opplyser Hedmark politidistrikt.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Flere personer NRK har vært i kontakt bekrefter aktiviteten i natt. Like ved ligger grenseovergangen til Sverige. Flere beboere etterlyser nå en forklaring.

– Vi tenkte at noen ville ta seg inn i huset vårt. Jeg skikkelig ble redd. Det var ubehagelig og ekkelt med politilys inne på soverommet, sier beboer Liv Østmo (43) til NRK.

Politiet i Hedmark politidistrikt har forståelse for at bebeoerne synes det var ubehagelig med lys inn i husene deres, men sier også at det er vanlig å bruke lys i mørklagte områder under politiaksjoner.

– Vi tenkte at noen ville ta seg inn i huset vårt

Østmo og flere andre beboere i Drevsjø i Engerdal kommune i Hedmark opplevde at en fremmed bil snoket i nabolaget og lyste inn i husene deres sent mandag kveld.

– Jeg hadde gått og lagt meg. Nærmere midnatt kom sønnen min inn på soverommet mitt og fortalte at en svart bil lyste inn i rommet hans, som er i den andre enden av huset. Det samme skjedde inne på mitt soverom etter han gikk. Så ringte naboen meg, fortalte at politiet lyste inn i husene i området og spurte meg om hva som skjedde, sier Østmo til NRK.

Liv Østmo

Liv Østmo (43) sier at hun ble redd og bekymret da hun oppdaget politilys inne på soverommet sitt.

Dro til riksgrensa sammen med naboer

Østmo forteller at de i begynnelsen trodde det var snakk om tyver eller andre med onde hensikter. Sammen med ektemannen sin og flere andre naboer dro hun umiddelbart til riksgrensa mot Sverige ved Flötningen.

– Der oppdaget vi at bilen som lyste inn i husene våres, var et pansret kjøretøy som tilhørte politiet. Vi spurte om hva politiet var ute etter, men fikk ingen god forklaring. Grensepatruljen sa ingenting om at det var politiet som kjørte rundt i området, sier hun.

Østmo sier også at de ringte til politiet flere ganger i natt - uten å få kontakt. Hun tok tirsdag formiddag kontakt med lensmannen i Trysil og etterlyser nå en forklaring på hva politiet gjorde.

– Jeg vet ikke hva det kan være, men det er veldig mistenkelig og litt ekkelt når politiet lusker og roter rundt husene våre. Spesielt med tanke på disse terrorgreiene. Drevsjø er en liten plass og folk kan tenke at vi har gjort noe galt. Det har vi ikke gjort. Politiet kunne heller banket på og forklart hva de snuste etter, sier Østmo til NRK.

Politiet lyste inn i huset til Liv Østmo

Flere beboere i Drevsjø sentrum i Østerdalen etterlyser en forklaring etter at en politbil kjørte rundt i nabolaget og lyste inn i husene deres. Liv Østmo, som bor i huset til høyre for det hvite teltet, sier at hun oppleve de som ubehagelig og ekkelt.

Foto: Privat

– Vanlig å bruke lys i mørklagte områder

Kommunikasjonsrådgiver i Hedmark politidistrikt, Kari-Anne Dobloug, opplyser at at politiet søkte etter en utenlandsk bil, som en patruljebil ikke fikk stanset etter å ha passert grensa.

– En av våre patruljebiler som stod i feil kjøreretning, fikk ikke stoppet en bil og ba om bistand fra en annen patrulje. Disse to patruljebilene søkte etter bilen, også i Drevsjø sentum. Bilen ble senere funnet og alt var i orden, sier Dobloug til NRK.

Hun sier at hun har forståelse for at beboerne ble engstelige, men at det også er normalt å lyse opp mørklagte områder under slike søk.

– Patruljebilene måtte bruke lys for å se fargen og registreringsnummeret på bilen. Det var ikke noe stort, og det var heller ingen andre unormale aktiviteter i området i går. Vi har forsøkt å få kontakt med Liv Østmo i dag for å forklare henne situasjonen, men har ikke lyktes med det til hittil, legger hun til.

Vaktholdet ved grensen ble styrket etter at terrortrusselen mot Norge ble kjent forrige uke.

Flere saker fra Innlandet