Hopp til innhold

Naboer hindret dyretragedie

Det holdt på å gå galt med bonde Karstein Bergset. Les og se den sterke historien om hvordan tre kamerater hindret at det ble en dyretragedie.

Stian Framnæs og Sæming Hanestad

Stian Framnæs og Sæming Hanestad.

Foto: Frode Meskau / NRK

- Det gikk tynne dyr der, ull hadde begynt å falle av på sauene, det lå en død sau der og det var frossent vann over alt.

Slik beskriver kamerat til Karstein, Sæming Hanestad da han kom inn i fjøset til kameraet sin. Før hadde allerede en annen kamerat reagert. De fant ut at noe var galt og at de måtte gjøre noe.

- Tilstanden var så dramatisk at her ville Mattilsynet sannsynligvis satt i gang en aksjon umiddelbart, sier Sæming Hanestad, kamerat til Karstein.

Kameratene ville ikke gå til Mattilsynet. De hjalp heller Karstein med å komme på beina igjen, men det var ikke lett å komme dit forteller de i ØstnyttMagasinet.

Bonde Karstein Bergset

Bonde Karstein Bergset.

Foto: Frode Meskau

- Vil du at jeg skal hjelpe deg, spurte Hanestad.

Og dermed brøt Karstein sammen, og takket ja til hjelpa.

Karstein Bergset tror det er mange som er i samme situasjon som han. Sammen med sine kamerater skal han fortelle sin historie til landbruksministeren. De mener at hvis man skal hindre dyretragedier, må man se på helheten, hele mennesket og ikke bare på dyrene.

- Å bruke dyr i terapi var det beste, forteller en gråtkvalt Karstein Bergset, i ØstnyttMagasinet.

Se hele ØstnyttMagasinet her.

Dette bør du reagere på:

Leder i Hedmark Bondelag Einar Frogner, mener naboer, venner og familie blir enda viktigere, og at små endringer hos en nabo kan bety at han eller hun har problemer.

- Jeg tror det dreier seg om små ting, som vanlig rutinearbeid som ikke blir gjort og at vedkommende ikke kler og ter seg som han pleier, sier Frogner.

- Det er de små tingene som kan være vanskelige å beskrive, men som en nabo som kjenner han godt kan se, sier Einar Frogner.

Krafttak for dyrehelsa

Bare i Gudbrandsdalen har det til nå i år vært fire dyretragedier, og i Nord-Østerdal en.

Nå tas det et krafttak for å bedre dyrehelsa. Mattilsynet har nedsatt en egen arbeidsgruppe, mens landsbruksdepartementet jobber med med ny dyrevelferdslov hvor det blir en lovpålagt plikt å melde ifra om vanstell og mishandling av dyr.

På Bondetinget på Lillehammar i forrige uke fikk Hedmark Bondelag full tilslutning for et forslag om forebygging av dyretragedier.

Flere saker fra Innlandet