Hopp til innhold

- Overvåking kan hindre barnedrap

I England og USA har video-overvåking av foreldre reddet barns liv. Rettsmedisiner mener det bør åpnes for det samme her til lands.

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum

Torlev Ole Rognum

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I land som England, USA og Danmark har liv blitt reddet ved at omsorgspersoner til små barn har blitt overvåket ved hjelp av skjult kamera.

Professor ved Rettsmedisinsk institutt på Universitetet i Oslo, Torleiv Ole Rognum, tror liv kunne vært reddet om man hadde hatt den samme muligheten her til lands.

Rognum har sett flere eksempler fra utlandet der barnedrap har blitt avverget i siste sekund. En mor som allerede hadde mistet et barn blir videoovervåket av politiet og avslørt da hun legger en plastpose over barnets ansikt.

- På den måten ble barnet reddet, og man hadde bevis for hva som hadde skjedd, sier Rognum.

Vil ha sjukehusovervåkning

Førstestatsadvokat i Hedmark og Oppland, Arne Ingvald Dymbe, mener det bør være hjemmel for å kunne overvåke pasienter ved norske sykehus.

Dymbe er aktor i en pågående rettsak mot en 26 år gammel mor som står tiltalt for å ha mishandlet sine to barn, slik at den ene døde. Hun skal gjentatte ganger ha prøvd å kvele guttene, ved å holde et mykt tekstil eller en plastpose over deres nese og munn.

Ingen har noen gang vært vitne til hendelsen, selv om 80% av pustestoppene skjedde på sykehus. Førstestatsadvokat i Hedmark og oppland, Arne Ingvald Dymbe tror at hvis legene hadde fått en rettskjennelse om overvåking av moren, kunne man med sikkerhet fastslå om hun tok livet av sønnen eller ikke.

- Det handler om barns rettsikkerhet. Dessuten kunne man satt en stopper for det som skjedde, sier Dymbe.

Arne Ingvald Dymbe

Arne Ingvald Dymbe

Foto: NRK

Stort inngripen

Både professor Rognum og førstestatsadvokat Dymbe er klare på at hvis Stortinget åpner for en slik lov, må det skaffes en rettskjennelse fra påtalemyndigheten.

Ingen hjemmel åpner i dag for en slik overvåkning i det private rom, selv om det kan avverge et drap.

- En slik avgjørelse bør ikke overlates til helsevesenet men vurderes av politi og domstol. Videoovervåking utenfor offentlig sted er et stort inngripen i folks liv, og derfor må det også være strenge kriterier, sier Dymbe.

Rettsmedisiner Rognum mener likevel at hensynet til barnet må komme foran foreldrenes krav om personvern.

- Det kan være snakk om liv og død for et lite barn, sier Rognum.

Rognum oppfordrer nå rettsstaten til å finne en løsning, slik at tilfeller av barnedrap kan unngås i fremtiden.

Stortingspolitiker Per Roar Bredvold i Frp er positiv til forslaget . - I noen tilfeller kunne nok liv vært spart om vi hadde mulighet for overvåking, sier Bredvold.

Flere saker fra Innlandet