Hopp til innhold

Rekordår for elbilen

Bilsalget falt kraftig i 2008, men salget av elbiler fordobla seg fra året før.

Elbil
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

I 2008 opplevde bilindustrien, som mange andre, et stopp i salget da de øknomiske nedgangstidene slo til for fullt i høst.

Nye tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at bilsalget falt med nesten 15 prosent i Norge i fjor. I Hedmark og Oppland gikk salget ned med henholdsvis 11 og 16 prosent.

Rekordår

Men til tross for dårlige salgstall har elbilen og de såkalte null- og lavutslipssbilene opplevd et rekordår i 2008.

Lavutslippsbilene økte salget med nesten 35 prosent i forhold til året før. I tillegg ble det i fjor registrert nesten 500 nye elbiler i Norge, og det er en fordobling av salget i forhold til 2007.

- Jeg tror det er enkelt å forklare hvorfor det har vært en økning. Miljøbilene har rett og slett blitt billigere og enklere å få tak i, sier avdelingssjef ved Opplysningsrådet for Veitrafikken, Pål Bruhn.

Media påvirker

Ettersom salget av miljøbiler gikk opp, gikk samtidig det gjennomsnittlige CO2-utslippet for nye biler ned fra 159 til 158 gram per kilometer.

- Jeg tror media har hatt en veldig stor påvirkningskraft på folk som har kjøpt seg ny bil. Flere ønsker rett og slett å være miljøvennlige, sier Bruhn.

Nytt rekordår i 2009?

Og det kan fort se ut som 2009 vil bli et nytt rekordår for null- og lavutslippsbilene. Stadig flere modeller kommer på markedet, og prisene blir lavere og lavere.

- Det kommer blant anna elbiler på størrelse med en vanlig personbil i år, og også flere hybridbiler. Mange av de store bilprodusentene har sett at det er her de må satse, sier Bruhn.

Elbil.
Foto: Holm, Morten / SCANPIX