Hopp til innhold

Landskapsvern truer nikkel-leting

- Vi vurderer å avslutte all nikkel-leting i Norge hvis landskapsvern-området i Ormtjernkampen nasjonalpark i Gausdal blir utvidet, sier selskapet Blackstone.

Utstyr for malmleting i Espedalen.
Foto: Jan Vidar Lie Pedersen / NRK

Fylkesmannen i Oppland har sendt ut et forslag til utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark i Gausdal, og det har tidligere ført til kraftige reaksjoner fra stølseiere, som frykter at det blir unødige restriksjoner på næringsvirksomhet og ferdsel.

30 millioner kroner til leting

Nå har også det kanadiske gruveselskapet Blackstone levert en høringsuttalelse, der det går fram at hele virksomheten i Norge er i fare hvis landskapsvernområdet blir utvidet. Blackstone har lett etter nikkel i Espedalen siden 2002, og brukt ca. 30 millioner kroner på letingen.

"Den foreslåtte utvidelsen...vil ha direkte konsekvenser for våre framtidige undersøkelser og investeringer både i Espedalen og i Norge generelt", skriver Dean MacEachern, som er president i Blackstone Ventures.

Les høringsuttalelsen HER.

- Dårlig signaleffekt

Boring etter nikkel i Espedalen

Boring etter nikkel i Espedalen.

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

MacEachern skriver videre at det er Megrundtjern og området rundt som er sentralt i selskapets leting, og at dette inngår i forslaget til et utvidet landskapsvernområde. "Dette vil være et negativt signal til både vårt selskap og andre som ønsker å undersøke mineral-forekomster i Norge", går det fram av høringsuttalelsen.

Det er for tiden ingen leting i Espedalen, delvis på grunn av finanskrisen og lave nikkelpriser på verdensmarkedet.

Må ha økonomisk trygghet

Finn Hansen, Blackstone Ventures

Finn Hansen, logistikk-ansvarlig for Blackstone i Norge

Foto: Jan Vidar Lie Pedersen / NRK

- Vi betaler likevel ca. 800 000 kroner i avgifter til Direktoratet for mineralforvaltning hvert år for rettighetene til utvinning og leting i Norge. Vi har altså store utgifter uansett, og må ha trygghet for at vi kan starte utvinning hvis vi gjør drivverdige funn, sier Finn Hansen, som er logistikk-ansvarlig for Blackstone i Norge.

- Men hvis det skulle bli landskapsvern i dette området, kan dere ikke lete andre steder i Espedalen?

- Jo, men flere av de aktuelle stedene er allerede undersøkt, og vi har kommet til at de ikke er drivverdige. Megrundtjern og området rundt er derimot lovende.

Flere saker fra Innlandet