Hopp til innhold

Helges fotoskole

Når du skal ta bilder er det enkle ofte det beste. Gå nær, bruk blitz og ta mange bilder, er noen av rådene fotograf Helge Kirkhus kommer med i Helges fotoskole.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tips 1: Det enkle er ofte det beste

Konsentrer deg om det du vil formidle, prøv å luke vekk alt annet. Ved å endre posisjon kan du ofte bli kvitt forstyrrende elementer som for eksempel strømledninger, kvister og mye annet.

Tips 2: Gå nært

Fremhev hovedelementet i bildet ditt ved å la det fylle rammen. Ved å zoome in fremhever du gjerne ett element i bildet ditt. Hvis du beveger deg nærmere og bruker vidvinkel, kan du også trekke fram både forgrunn og bakgrunn.

(Fotoskolen fortsetter under bildet.)

Insekt

Konsentrer deg om det du vil formidle, prøv å luke vekk alt annet.

Foto: Hilde Aaseth., Ottestad

Vidvinkel er mye brukt til landskap, og gir deg mange muligheter for å skape dybde i bildet ditt. Prøv å plassere elementer i forgrunnen som leder inn i bildet.

Skal du ta bilde av barn så sett deg ned på huk, og ta bildet fra barnas perspektiv.

Tips 3: Fokus

Med enkle kameraer eller mobiltelefon kan du ha begrensede muligheter for å endre fokus, men med andre kameraer er det viktig at hovedelementet ditt er fullstendig i fokus.

Ved gjøre bakgrunnen uskarp, kan du framheve forgrunnen. Dette kan du oppnå ved å zoome inn og bruke stor blenderåpning, hvis du har muligheten til det.

Du kan også bruke bevegelsesuskarphet som en del av fortellingen, for eksempel ved å la en skihopper være uskarp for å formidle fart. Følg bevegelsen uten å stoppe før bildet er klart.

Tips 4: Blitz

Blitz kan fungere bra til å fryse bevegelser. Eventuelt kan du manuelt sette blitzen til kun å gi et lite lysglimt, mens du bruker lang eksponeringstid på kamera.

Landskap

På landskapsbilder kan det ofte være en fordel å plassere elementer i forgrunnen som leder inn i bildet.

Foto: Helge Kirkhus / Privat

Da fryser du gjerne forgrunnen, mens bakgrunnen blir uskarp. Dette kan kreve en del eksperimentering, men kan gi flotte resultater og uendelige muligheter.

Hvis du skal ta bilde i motlys, så kan du bruke blitz for å unngå at bildet blir for mørkt.

Tips 5: Komposisjon, «det gyldne snitt»

Hvis du deler bilde ditt inn i tre deler både vannrett og loddrett, trekkes blikket lettest mot der linjene krysses, det vil si en eller to tredjedeler inn i bildet. Dette kalles det gyldne snitt.

Ikke alle motiver kan komponeres på denne måten, men ofte kan bilde ditt bli bedre ved at du ikke midtstiller hovedmotivet. For eksempel kan et portrett bli mer spennende hvis øynene legges i det gyldne snitt.

Når du ser på et bilde for første gang, «leser» du gjerne bilde som du leser en bok, fra venstre til høyre. Hvis hovedelementet i bildet ditt ligger til venstre, kan du risikere at blikket stopper der og folk ikke får med seg det som ligger til høyre. Derfor kan det ofte være bra å lede blikket inn i bildet og la det stoppe ved hovedelementet som kan ligge lenger til høyre.

Likeledes må du huske å gi folk plass den veien de ser. Hvis en person for eksempel ser på utsikten vil du gi dem litt rom den veien de ser, slik at de ikke blir sittende å se rett i kanten på bildet.

(Fotoskolen fortsetter under bildet.)

Utsikt

Gi folk plass den veien de ser.

Foto: Helge Kirkhus / Privat

Tips 6: Farger og kontrast

Grått, overskyet vær gir ofte lite kontrast og nøytrale farger. Hvis du ønsker mer dramatikk og kontrast, ikke vær redd for å bruke solen eller andre lyskilder for å skape lys og skygge.

Har du muligheten til å bruke blitz eller andre lyskilder for å lette opp skygger, i for eksempel ansikter, kan motlys ofte gi mer spennende bilder. Ett hvitt laken, eller matt sølvpapir, kan være et enkelt redskap for framheve et motiv med litt ekstra lys.

Tips 7: Situasjoner

Veldig ofte tiltrekkes vi av situasjoner og hendelser. Med dagens digitalkameraer har vi muligheten til å ta mange bilder for å få ett vellykket bilde. Ta heller ti for mange enn ett for lite. Før eller senere får du foreviget øyeblikket som det ikke går an å planlegge.

Flere saker fra Innlandet