Hopp til innhold

Vil ikke si noe om regnskogsplatenes fremtid

Eierne av Valdres folkemuseum ønsker ikke å svare på om de omstridte regnskogmaterialene blir fjernet fra museets nybygg.

Valdres Folkemuseum

Valdres Folkemuseum har benyttet et omstridt regnskogmateriale i sitt nye bygg.

Foto: NRK

Gro Lundby

Gro Lundby.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Onsdag ettermiddag har eierne av Valdres folkemuseum, det vil si de seks kommunene i Valdres, diskutert hva de skal gjøre med regnskogveggen på museet.

Denne uka fortalte NRK at Valdres folkemuseum har brukt veggplater av det kontroversielle regnskog-materialet Meranti i det nye velkomstbygget som åpner i juni.

– Vil ikke spekulere

Kritikken har vært knallhard og flere har krevd at platene tas ned fra veggen og erstattes av et annet trevirke.

Men talskvinne, Øystre Slidre-ordfører Gro Lundby, vil ikke svare på om det omstridte trevirket blir værende i bygget.

– Jeg ønsker ikke å spekulere det. Jeg tar stilling til det når vi får den nødvendige dokumentasjonen vi trenger, sier Lundby.

Ber om gjennomgang

For eierne vil nå be museets styre gjennomgå saken, og dokumentere hvorvidt regnskogmaterialet er av det problematiske slaget. Inntil dette er på plass ønsker ikke Lundby å kommentere regnskogveggens videre fremtid.

– Noe regnskog er truet, mens annen regnskog er lovlig vare som er produktiv skog som er en handelsvare. Det må importøren Oslo Finerfabrikk forklare oss og dokumentere. Vi ønsker ikke å spekulere noe mer i dette nå før vi har fått dette dokumentert, sier Lundby.

Tar selvkritikk

Eierne tar likevel selvkritikk for å ikke ha undersøkt materialene godt nok før de ble kjøpt inn.

– Det er ikke vanskelig å være enig i at dette valget kunne vært gjort annerledes. For å forhindre at noe slikt skal skje igjen, setter vi oss ned og lager etiske retningslinjer for alle kommunale bygg, sier Lundby.

25. mai møtes museets styre. Da håper Lundby at de skal ha funnet ut hvor materialene stammer fra.

Video Omstridt museum