Hopp til innhold

Ja til tvangssammenslåing

Arbeiderpartiets stortingspolitikere i Hedmark og Oppland åpner for tvangssammenslåing av kommuner.

Ordfører Thor Lillehovde i Brumunddal

Thor Lillehovde (Ap) fra Ringsaker mener dagens kommunestruktur er gammeldags.

Foto: NRK / NRK

Helga Pedersen

– Kommunene vil ha godt av mer robuste fagmiljø, et sterkere barnevern og et fagmiljø som kan styrke skolen og barnehagen, sier Helga Pedersen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det gjør de etter at nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen fredag gikk ut og sa at dagens 430 kommuner er for mange og for lite attraktive som arbeidsplasser. Nå åpner hun for å slå sammen kommuner med tvang.

Arbeiderpartiets stortingspolitikere i Hedmark og Oppland støtter utspillet.

– Dagens kommunestruktur er tilpasset en annen tid. Frivillighet fører ikke fram. Vi bør se på den danske modellen, men i en norsk modell må også geografi vektlegges, sier Thor Lillehovde fra Ringsaker.

I Danmark har de slått sammen kommuner så de får en en størrelse på minst 20 000, med få unntak. Hedmark og Oppland har til sammen 48 kommuner, kun fire av dem har over 20 000 innbyggere.

Les også: - Minner om koloniseringa av Afrika

Kan bli flertall på Stortinget

Torstein Rudihagen, Oppland Arbeiderparti

Torstein Rudihagen, Stortingsrepresentant (Ap) er positiv til tvangssammenslåing i fremtiden.

Foto: Stortinget

Stortingspolitikere flest er for kommunesammenslåing, men har ment det skal skje frivillig. Nå sier flere Ap-politikere i Hedmark og Oppland at tvang er greit.

– Jeg sier ja til en åpning for det . Det betyr ikke at vi skal gjøre det nå, det kan bli aktuelt om noen år, sier Torstein Rudihagen.

– Jeg støtter forslaget. Det er viktig med større fagmiljøer som sikrer kvalitet i velferdstjenestene. Det er dessuten et bidrag til et bedre demokrati, sier Stine Renate Håheim.

– Ja, jeg er åpen for tvang. Mange kommuner er så små at det går utover velferdsproduksjonen. Vi må få færre og mer robuste kommuner, sier Anette Trettebergstuen.

Snur Arbeiderpartiet, vil det være flertall på Stortinget for å redusere antallet kommuner her til lands.

Men meningene skifter fort i Arbeiderpartiet. I NRKs utspørring før sist valg var alle de som kom innpå Stortinget i Hedmark og Oppland for sammenslåing, men mot tvang.

Folk vil ikke ha sammenslåing

Men kommuner flest vil ikke slås sammen. I Sør-Gudbrandsdal i 2008 mente ordførerne i Lillehammer, Gausdal og Øyer at sammenslåing var en så god idé at de ville legge det ut for folkeavstemning. Det ble tatt så dårlig i mot at planene ble skrinlagt.

I Valdres for seks år siden mente ledende politikere at fire kommuner burde bli én. Regjeringen støttet opp med lovnad om økonomiske godbiter dersom de gjorde det. Men den folkelige motstanden i de minste kommunene var så stor at Valdres aldri ble én kommune. Folk i Løten stemte for 19 år sida ja eller nei til sammenslåing med storebror Hamar. 97 prosent sa nei, stemningen for sammenslåing synes ikke noe bedre i dag.

Mer om kommunesammenslåing: Wikipedia