Hopp til innhold

Fra Kenya for å vinne Birken

To kenyanske løpere har kommet til Norge for å knuse norske løpere. Lørdag skal kreftene testes i Birkebeinerløpet.

Kenyanere kan vinne Birkebeinerløpet

Hillary Kipchumba på 18 år er et stort talent i Kenya.

Foto: Barakarunner

Lørdag skal 11.000 mennesker løpe fra Sjusjøen til Lillehammer. I løypa på 21 km vil det for andre gang finnes to deltagere fra Kenya.

– Hillary Kipchumba er 18 år og kan vinne hele Birkebeinerløpet. Han er et veldig stort talent og en av de beste i verden i sin klasse, sier trener Kristian Gautesen.

Norske løpere hjelper kenyanske

Kristian Gautesen

Kristian Gautesen startet opp Barakarunner for å hjelpe kenyanere med trening og utdanning.

Foto: Barakarunner

Det var Kristian Gautesen, som sammen med Henrik Sandstad, startet Barakarunner i 2005. Det kenyanske utviklingsprosjektet jobber for å støtte ungdommer og barn som lever under vanskelige kår.

– Vi var en gjeng som har trent i Kenya og så problemene for de kenyanske utøverne. Få av dem lykkes. Nå hjelper vi dem med trening og utdannelse, slik at de skal ha flere ben å stå på, sier Gautesen.

Hillary Kipchunba og Robert Tirop, som nå skal løpe Birkebeinerløpet, har bodd i Steinkjær i et par uker. De er med på et utvekslingsprosjekt og skal være her kanskje helt frem til sommeren for å studere og trene.

– De er veldig dedikerte til treningen. I Kenya trener de tre ganger om dagen. Dette er deres sjanse for å lykkes, så de gir alt for løpingen, sier Gautesen.

To kenyanere vant i fjor

Kenyanere deltar i Birkebeinerløpet

Robert Tirop skal bo i Norge for å trene og studere.

Foto: Barakarunner

Løperne i Barakarunner kommer fra høylandet i Kenya. Det er her de bor og trener. Det kan gi en fordel, samtidig har de en lett kroppsbygning.

Kenyanerne i Barakarunner viste at de har mye å by på under fjorårets Birkebeinerløp. John Mnagat Sompol vant eliteklassen for menn, ett sekund foran Sammy Kurui. Begge løperne klarte å ta igjen alle de andre løperne, selv om de kom for sent til starten.

Les mer: Kenyanere vil løpe Birken