Hopp til innhold

Asylsøkere skriver fotballhistorie

Asylsøkerne ved Ringsaker asylmottak i Moelv får stille eget lag i fotballens 5. divisjon fra neste år – og med det skrives norsk fotballhistorie.

Asylsøkerlag

20 gutter ved asylmottaket i Moelv i Ringsaker skriver norsk fotballhistorie. De stiller eget lag i 5. divisjon neste sesong.

Foto: Liv rønnaug Lilleåsen / NRK

Jan Agha kom fra Afghanistan til Norge og Moelv asylmottak. Reaksjonen på at de nå kan få spille seriefotball i norsk 5. divisjon var udelt positiv.

– Jeg tenkte «YES». Jeg er veldig glad for å få spille fotball med de andre asylsøkerne, men det blir enda bedre å få spille med norske gutter, sier han.

Fotballhistorie

Det er første gang noe slikt skjer i Norge, og det hele er et resultat av et samarbeid mellom asylsøkerne, Moelven Fotball og Norsk Folkehjelp. Prosjektet har fått navnet «Proffen på mottaket».

– Fotball i et asylmottak er ikke det samme som å spille mot norske lag. Det er ikke integrering. Nå får de ha kontakt med nordmenn og vil lettere gli inn i lokalsamfunnet her i Moelv.

Det sier ildsjel og integreringsansvarlig i Indre Østland Fotballkrets, Arild Bryhn.

– Vi har inngått en avtale med Moelven Fotball. De er veldig opptatt av integrering og vil bry seg om spillerne våre, sier han.

Ny giv på mottaket

Eivind Roald fra ledelsen på asylmottaket i Moelv forteller om ny giv på mottaket etter nyheten om at de får spille i seriesystemet.

– De er veldig interessert i å endelig få seg en trener og komme seg ut blant andre folk. det har aldri spilt i noe seriesystem tidligere, så det blir en utfordring, men det skal vi klare, sier han.

Det er også Roald som skal trene laget.

– De får dessverre ikke lov til å spille i cupen, men jeg er sikker på at dette laget kunne nådd langt bare på entusiasme, sier han.

Har begynte treninga

– Det er viktig at innvandrerne blir tatt på alvor. Dette er veldig solide personer som liker å spille fotball og ønsker å spille mot andre norske lag, sier Arild Bryhn.

Og det nye innvandrerlaget fra Moelv har allerede startet treninga foran neste sesong.

– Vi er veldig spente, og håper vi kan vinne noen kamper, sier Jan Agha.

I Moelv vil de markere denne historiske hendelsen med fotballkamp og med representanter fra Norges Fotballforbund tilstede den 5. oktober.

Asylsøkere, fotball

Murteza Qurbani er en av de 20 spillerene på det nye laget.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

Flere saker fra Innlandet