Hopp til innhold

Vil ha nytt storsykehus i Innlandet

Men Hedmark Arbeiderparti vil unngå en ny, opprivende lokaliseringsdebatt og tør ikke å foreslå hvor det skal ligge.

Operasjon

Ap-utvalget mener Innlandet må ha et nytt spesialistsykehus for å gi innbyggerne her et like godt tilbud som ellers i landet.

Foto: ADEK BERRY / AFP

Utvalget i Hedmark Ap som har vurdert høringsdokumentet fra Sykehuset Innlandet om "Strategisk fokus de neste tre åra (2011-2014), premisser, mål og utfordringer", la fram sitt forslag til uttalelse torsdag. Engerdals-ordfører Reidar Åsgård har ledet utvalget.

Ledet av tungvekter

Utvalget overleverte torsdag forslaget til partiet som vil ta endelig stilling til det senere. Engerdals-ordfører Reidar Åsgård har ledet utvalget.

Reidar Åagård og Per-Gunnar Sveen

Utvalgs-leder Reidar Åsgård overrekker forslaget til fung. leder i Hedmark Ap, Per-Gunnar Sveen.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Men det er ingen grunn til å tro at det blir store endringer. Utvalgets leder Reidar Åsgård er en tungvekter med lagt fartstid i både partiet og fylkestinget som fylkesrådsleder. Han har nok sondert terrenget grundig før forslaget ble lagt fram og har solid ryggdekning. Utvalgets uttalelse er også enstemmig, med medlemmer fra Folldal i nord til Eidskog i sør.

Nå inviterer Reidar Åsgård & Co til omkamp om storsykehus i Innlandet. Og de mener det haster med å fatte beslutningen.

Må bygge nytt

Utvalget sier rett ut at dagens sykehustilbud i Innlandet ikke kan ivareta pasientene på en fullgod måte, og mener verken kvalitet, volum eller robusthet er god nok.

Dagens struktur måles opp mot en politisk vilje til å skaffe 350-400 000 innbyggere en spesialisthelsetjeneneste på linje med landets øvrige innbyggere.

Ingen av dagens fire sentralt beliggende sykehus (Hamar, Elverum, Gjøvik og Lillehammer) kan få en slik status, mener utvalget som heller ikke har noen tro på at to av de fire sykehusene kan bli spesialistsykehus.

- Bare et helt nytt, stort, moderne sykehus er en god nok løsning på lang sikt, mener et samlet utvalg.

Det legges stor vekt på at bare et nytt spesialistsykehus kan fjerne sosiale forskjeller på tilgangen til de beste helsetjenestene.

Invitasjon til omkamper

For kort tid siden kom rådmannen i Ap-styrte Ringsaker (den største kommunen i Innlandet), Jørn Strand, med et utspill om at Innlandet må ha et nytt storsykehus. Han vil selvsagt at det skal ligge på Rudshøgda.

Hamar-ordfører Einar Busterud mener storsykehus-toget gikk i 2005. Nå blir hans synspunktet torpedert av Hedmark Ap.

Uten å si hvor det skal ligge, støtter Ap-valget nå Strands utspill om at Innlandet virkelig trenger et storsykehus.

Og alle vet at tomta ligger klar på Rudshøgda, noen kilometer fra hovedkvarteret til Sykehuset Innlandet i Brumunddal.

Men alle som har fulgt sykehusdebatten i Innlandet de siste 50-60 åra, vet at det nå bys opp til omkamper både her og der.