Hopp til innhold

- Hvis sykehus skal legges ned, må det bli i Hedmark

Hvis noen sykehus skal legges ned, må det bli i Hedmark. Det mener en arbeidsgruppe i Oppland Arbeiderparti.

Gjøvik sykehus

Gjøvik sykehus (bildet) og Lillehammer sykehus må bestå, mener Oppland Ap.

Foto: Jorun Vang

Arbeidsgruppa fikk i oppdrag å lage et forslag til høringsuttalelse om sykehusstrukteren i Hedmark og Oppland i åra framover.

Konklusjonene i forslaget er blant annet disse:

  • Både sykehuset i Gjøvik og i Lillehammer må bestå som allsidige akuttsykehus.
  • Det bør ikke bygges nytt sykehus i Hamar.
  • Hvis noen av sykehusene skal legges ned, må det bli i Hedmark.

Hedmark Arbeiderparti har konkludert ganske annerledes og uttalt at de ønsker bare ett spesialistsykehus i Hedmark og Oppland.

Bakterier en trussel

Arbeidsgruppa i Oppland AP vil ikke bare beholde flere akuttsykehus av hensyn til lokalbefolkning og ansatte. De mener også at større og færre enheter kan være sårbare.

«Et aktuelt trusselbilde i dag er spredningen av resistente bakterier i sykehus. Ved å ha flere akuttsykehus, vil de andre sykehusene kunne fungere normalt dersom et av dem blir infisert,» heter det i rapporten.

Også Fylkesmannen i Oppland mener sjukehusene i Lillehammer og på Gjøvik må bestå som akuttsykehus.

Hamar vil hindre utvikling

Oppland AP mener en investering på flere milliarder kroner til nytt sykehus i Hamar vil være til hinder for viktigere investeringer.

- Med så lite penger til investeringer, så må midlene brukes til medisinsk utstyr framfor å bygge nytt sjukehus. Og både bygningsmassen og kompetansemiljøene på sjukehusene i Lillehammer og Gjøvik må beholdes, sier Kjersti Stenseng i Oppland Ap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hamar sykehus

Hamar sykehus bør ikke bygges, mener Oppland Ap.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Må få ro

I forslaget til høringsuttalelse er Oppland Ap også opptatt av at de ansatte må få ro.

«De siste årene har vi til stadighet sett at ulike fagmiljøer har blitt flyttet rundt på i Sykehuset Innlandet. Dette tror vi ikke er heldig for SI som arbeidsplass, og som leverandør av viktige velferdstjenester til innbyggerne i våre to fylker. Dette skaper usikkerhet og uro.»

Annet syn i Hedmark

Hedmark Arbeiderparti ønsker bare ett spesialistsykehus i Hedmark og Oppland. Det går fram av deres høringsuttalelse, som kom litt tidligere i høst.

Men høringsforslaget sa ingenting om hvor dette ene sykehuset eventuelt bør plasseres.

Også Fylkesmannen i Hedmark ønsker å samle akutt- og spesialisttjenestene i ett sykehus. Fylkesmann Sylvia Brustad skriver i sin høringsuttalelse at det er et problem for Innlandet at sykehustjenestene er så spredt som i dag.

Flere saker fra Innlandet