Hopp til innhold

Høyre vil la kommunene bestemme snøskuterkjøring

Høyre foreslår at kommunene kan tillate turkjøring med snøskuter, men Naturvernforbundet frykter det vil føre til mye kjøring, og gå ut over miljø og dyreliv.

Scooterkjøring

Høyre vil at kommunene skal kunne tillate turkjøring med snøskuter.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Høyre mener derimot at forsøk viser at det ikke vil føre til plagsomt mye kjøring. Turkjøring med snøkuter er forbudt i Norge, unntatt i Nord-Troms og Finnmark. Det har Stortinget bestemt.

Kan ikke komme seg ut i naturen

Nå vil Høyre la kommunene bestemme. Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen sier blant andre funksjonshemmede og eldre blir blokkert fra friluftsliv fordi de ikke kan komme seg ut i naturen på vanlig måte.

Gunnar Gundersen

Gunnar Gundersen.

Foto: Stortinget

– Vi ønsker at kommunene skal legge opp noen traseer der man kan ferdes med motoriserte kjøretøy. Denne friheten bør kommunene få, sier Gundersen til NRK.

Kommunal styring med skuterkjøringa er allerede forsøkt i åtte kommuner. Blant dem Stor-Elvdal og Lom.

Det førte ikke til frislepp, men til bedre motorferdsel, ifølge Norsk Institutt for Naturforskning. Folk i prøvekommunene var mindre plaga av støy enn folk i andre kommuner.

Skeptisk til forslag

Naturvernforbundet er skeptiske til Høyres forslag.

– Når det gjelder naturvernsaker så mener vi at kommunene må sees samlet under ett. Når det har vært tillatt å kjøre i traseer, så har det også blitt kjørt utenom disse, sier fylkesleder i Naturvernforbundet, Hege Sjølie.

SE TV-REPORTASJE OM SAKEN:

Video Kommunene bør bestemme skuterkjøring

Reporter Kurt Sivertsen/fotograf Stig Karlo Helstrøm