Hopp til innhold

Truer med å trekke pengegave

Det er fullt opprør i venneforeningen på Maihaugen. Flere truer med å trekke tilbake penger til et minnesmerke etter Anders Sandvig, fordi det trolig ikke blir reist noen tradisjonell statue.

Hvor er dette uke 47/08.

Etableringen av et minnesmerke etter Anders Sandvig på Maihaugen har skapt splid i venneforeningen til museet.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Pengene som er gitt skal gå til statue, sier Per Aspesletten, forretningsmann og medlem i ”De Sandvigske samlingers venner”.

- Kan kreve tilbake pengene

Den siste tida har han ringt rundt for å samle støtte foran det store oppgjøret på Maihaugen i kveld. En million kroner ble gitt av næringsliv, kommuner og privatpersoner for å få reist etter minne etter Anders Sandvig. Nå vurderer flere av dem, i følge Aspesletten, å kreve pengene tilbake ved hjelp av jurist. Det er fordi det trolig ikke blir reist noen tradisjonell statue.

Anders Sandvig

Denne statuen av Anders Sandvig i sentrum ønsket ikke museet å ha på sitt område.

Foto: NRK

– I følge de uttalelsene jeg har fått så er det full anledning til å be om pengene tilbake. Og det er det mange som har sagt klart i fra om, hvis det ikke blir en statue, så krever vi pengene tilbake, sier Aspesletten.

Stridens kjerne er et lenge etterlyst minnesmerke over Anders Sandvig, grunnleggeren av det kulturhistoriske museet på Maihaugen, som i dag har 200 000 besøkende i året. 22 forslag kom inn til den åpne konkurransen.

Apesletten og hans allierte har vært kritiske til hvordan Maihaugen har lagt opp konkurransen, mens museet selv mener de har fulgt forutsetningene som fulgte gaven. I kveld får en sterkt splitta venneforening se hvem juryen har plukket ut som vinner.

Skal uttrykke Anders Sandvig

Arnfinn Engen er leder i venneforeningen, har vært lojal mot prosessen og har vært med i juryen. Han vil ikke røpe for mye, men ingenting tyder på at det blir en tradisjonell statue.

– Det har vært viktig for meg at det utkastet til monument over Anders Sandvig som blir valgt skal uttrykke klart hvem Anders Sandvig var og det mener jeg at det vinnerutkastet som nå blir presentert gjør. Jeg er selv veldig godt fornøyd med det, så jeg håper og at andre er det, sier han.

Han vil ikke svare på om monumentet blir en statue.

– Jeg vet ikke om jeg skal si så mye om det før det blir presentert tirsdag klokka fem, svarer Engen.

Så gjenstår det å se om opprørerne i venneforeningen blir fornøyd. Arnfinn Engen forbereder seg på et rabaldermøte.

– Jeg håper at det blir mer positivt enn jeg frykter at det blir.

Han synes det er svært trist at en venneforening skal bli en kamporganisasjon mot museet de skal være venner for.

– En venneforening skal være venner, det skal ikke være et organ som skal brukes mot museet. Så dette er ikke spesielt trivelig, synes jeg, avslutter Arnfinn Engen.