Hopp til innhold

For unge til å stemme?

– Jeg har egentlig aldri tenkt på dette med kommunepolitikk, men bare latt ting skje, sier Elisabeth Morseth Palfi. Hun og Eivind Langøigjelten og er to av over 9000 16- og 17-åringer som kan bruke stemmeretten for første gang under kommunevalget i høst. Nå skal de lære hva lokalpolitikk handler om.

Elisabeth Morseth Palfi
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Eivind Langøigjelten
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Vi sitter på en kafé i Hamar sentrum. Eivind Langøigjelten, Elisabeth Morseth Palfi og jeg. De to er begge 16 år og bosatt i Hamar. De går det siste året på ungdomsskolen, og til høsten skal de for første gang bruke stemmeretten sin ved et kommunevalg.

Hamar er en av 20 kommuner i Norge som deltar i prøveprosjektet med nedsatt stemmerettsalder. Over 9000 16- og 17-åringer får for første gang mulighet til å si sitt når kommunestyrene skal settes sammen.

Da jeg først møter Eivind og Elisabeth, er det ingen av dem som kan si at de bryr seg noe spesielt om politikk. De mener begge at breddeidretten bør få mer penger og at noe bør gjøres for å skape mer liv i sentrum – utover det betyr ordet «lokalpolitikk» ganske lite.

– Jeg har egentlig aldri tenkt over dette med kommunepolitikk. Jeg har tenkt at jeg uansett ikke har noe å si før jeg blir 18, så jeg har bare latt ting skje, sier Elisabeth.

De er imidlertid begge glade for at de allerede som 16-åringer får muligheten til å si hva de mener.

– Vi har jo endel meninger, og det er fint at de kan bli hørt, sier Eivind.

– Jeg har aldri tenkt på at dette er politikk

Så kommer Morten Aspeli. Han er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Hamar, og en av de tre som skal bidra til at Elisabeth og Eivind får et blikk inn i lokalpolitikken.

– Lokalpolitikk er jo det som foregår i hverdagen vår, og terskelen for å snakke om det blir nok litt mindre hvis man ikke tenker på det som politikk, men som de tingene i nærmiljøet vi snakker om hver eneste dag, sier Aspeli.

Han forteller om Arbeiderpartiets ønsker for byen. Mer utvikling av strandområdene, liv i sentrum, trafikalt grunnkurs inn i skolen. Elisabeth Morseth Palfi har et litt overrasket uttrykk når hun får se programmet.

– Dette er jo ting jeg ikke har tenkt på som politikk noen gang, men dette er jo ting vi er opptatt av, sier hun.

Og Eivind Langøigjelten er enig.

– Når flere får høre om dette, er jeg sikker på at flere vil forstå at de kan oppnå noe for seg selv ved å stemme, sier han.

Eivind Langøigjelten, Elisabeth Morseth Palfi og Morten Aspeli

– Vi har det bra i Hamar, men målet er å gjøre det enda bedre å bo i kommunen, sier ordførerkandidat Morten Aspeli.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Aspeli forteller videre at de har jobba målrettet mot ungdom i kommunen. Med fem kandidater under 20 år på lista, har ungdom i Hamar en reell mulighet til å få flere jevnaldrende inn i kommunestyret.

– Det betyr at dere har enda større mulighet til å få gjennomslag for saker som dere brenner for. Jeg kan sitte her og tenke på hva dere er opptatt av, men det er ingen som vet det bedre enn dere selv, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil stemme på «alle»

Da vi går fra kafeen, har de to et nytt uttrykk i øynene.

– Vi føler oss mer engasjert allerede.

Det virker som om de begge har fått en ny forståelse av hva lokalpolitikk er. Sagt med Morten Aspelis ord: «Vi har det bra i Hamar, men målet er å gjøre det enda bedre å bo i kommunen».

Samtidig har Eivind og Elisabeth fått mye å tenke på fram til vår neste avtale.

– Jeg skjønner det de sier om at vi er lett påvirkelige. Det høres jo veldig flott ut, og jeg fikk veldig lyst til å stemme på ham, sier Eivind.

Ti minutter senere sitter vi rundt et hagebord sammen med Høyres ordførerkandidat, Pål-Jan Stokke. Stokke spør hva som er viktig for 16-åringer i Hamar. Hva de synes om skolene og hva de tenker om framtida for byen. Et øyeblikk får han også Elisabeth til å engasjere seg i vegutbygging, selv om det, ifølge henne selv, er noe hun ikke bryr seg stort om foreløpig.

– Hamar ligger forholdsvis sentralt til i forhold til Oslo, og det må vi utnytte. Mer liv i byen, det å gjøre Hamar attraktivt for innflyttere, gode læringsforhold i skolen. Det er noen av de sakene som er viktigst for oss, sier Stokke.

Eivind Langøigjelten, Elisabeth Morseth Palfi og pål-Jan Stokke

Pål-Jan Stokke er veldig interessert i å engasjere førstegangsvelgerne. – Vegutbygging høres kanskje ikke så spennende ut, men dersom dere mener at Hamar skal vokse, er også det en sak dere må ta stilling til.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Han fortsetter å snakke om byutvikling og visjoner for Hamar i framtida. Eivind og Elisabeth følger engasjert med. Når vi går derifra sier Elisabeth:

– Politikerne er veldig flinke til å snakke for seg. De får dette til å høres veldig spennende ut. Men det er vel det de er lært opp til også da.

Eivind kjenner for andre gang i løpet av dagen på følelsen av å være lett påvirkelig.

– Nå har jeg lyst til å stemme på ham også, sier han,

Resultatet av en lang prosess

– Stemmerett for 16-åringer er et steg i noe som har vært en lagt prosess for oss, sier Christel Meyer.

Hvem er mer spesialist på det å være ungdom enn de unge?

Christel Meyer

Meyer er varaordfører i Hamar. By- og bygdelista har styrt i byen i 12 år, og siden ordfører Einar Busterud ikke stiller til gjenvalg, er det hun som skal styre skuta videre.

– Da vi startet opp kommuneplanen for 12 år siden, så var målet vårt å lage landets beste boområde for alle. Så fant vi ut dersom et lokalmiljø er et godt sted for barn og unge, er det godt for alle. I denne planen spiller medvirkning en stor rolle, og da vi fikk mulighet til å delta i dette prosjektet, er det klart vi måtte bli en del av det.

Eivind Langøigjelten, Elisabeth Morseth Palfi og Christel Mayer

Christel Mayer forteller at Hamar, slik Elisabeth og Eivind kjenner det, er et resultat av kommunenplanen By- og bygdelista satte i gang for tolv år siden.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Der vi sitter rundt et bord på ordførerkontoret snakker hun om engasjement om det som skjer rundt oss, og viktigheten av at også de unge i kommunen blir hørt.

– De som er eldre sender brev og setter inn leserinnlegg i avisa hvis de er misfornøyd, så hva de mener det får vi med oss. Men dere gjør ikke slik, og jeg tror ikke det er fordi dere ikke engasjerer dere for det som skjer.

Og det er både Elisabeth og Eivind helt enige i.

– Vi er jo opptatt av hva som skjer i Hamar, vi også, så det er veldig fint å høre at dette er en del av en plan, sier Elisabeth.

– Men det er veldig likt hva dere mener da, sier Eivind.

– Slik blir det. I lokalpolitikken er det ikke så veldig store forskjeller på partiene. Målet er uansett at alle som bor i byen, skal ha det så bra som mulig, og hvis partiene ikke samarbeider, så blir det ikke noe hyggelig stemning i kommunen, sier Meyer.

Nå tror jeg at jeg vet hva jeg skal stemme.

Eivind Langøigjelten

Etter en dag med mye informasjon og mange inntrykk har Eivind Langøigjelten og Elisabeth Morseth Palfi fått et annet inntrykk av ordet «lokalpolitikk». Se hvordan i klippet under:

Video For unge til å stemme?

Eivind Langøigjelten, Elisabeth Morseth Palfi

Flere saker fra Innlandet