Hopp til innhold

Denne brukne stolpen slo ut mobilnettet i halve Norge

En gravemaskin og et tre som veltet lammet i dag telefonnettet i halve landet. Nå vurderer Telenor enda bedre rutiner.

Video Kabel slo ut mobilnettet

En gravemaskin dro ned en provisorisk kabel nord for Lillehammer. Samtidig røk en kabel i Lørenskog. Det førte til at halve landets telefonnett ble rammet.

Oversikt kabelfeil

Her, nord for Lillehammer, røk den ene telefonkabelen i forbindelse med arbeid på E6.

Foto: Geir Randby / NRK

Telenor opplyser nå at telenettet fungerer som normalt over hele landet, med unntak av Hedmark og Oppland.

To feil i fibernettet skjedde med åtte minutters mellomrom. I Lillehammer i Oppland var det en gravemaskin som dro ned en kabel som var provisorisk hengt opp i forbindelse med vegarbeid på E6. I Lørenskog i Akershus var det et tre som veltet, som brøt forbindelsen.

Selv om det var to små hendelser som slo ut telefonnettet i halve Norge, mener Telenor at nettet deres er bra nok.

– Dette var maks uflaks og ikke noe jeg kan huske at vi har opplevd før. Det er uhyre sjeldent at to brudd skjer på en gang, sier informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til NRK.

Likevel vil Telenor nå gå gjennom rutinene sine på nytt:

– Det er klart det er alvorlig når flere hundre tusen nordmenn blir berørt på denne måten. Vi skal vurdere rutinene våre for å se om vi skal ha en backup på backupen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Han understreker at det ikke er snakk om noen sabotasje, men at det var to uhell som førte til brudd.

Hør dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forklare hva de nå vil gjøre:

Video Telenor: - Vil vurdere en backup av backupen

Telenor: - Vil vurdere en backup av backupen

– Skal ikke skje

Avdelingsdirektør Per-Kristen Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) spør seg om telenettet er for sårbart.

– Dette skskyldtes ifølge Telenor en betydelig grad av uflaks. Men dette skal ikke skje, sier avdelingsdirektør Per-Kristen Brekke i DSB til Dagbladet.

Brekke understreker at han ikke kjenner til detaljer bak feilen, men mener et robust nettverk er viktig.

– Vi ser med undring på at to slike uhell, en gravemaskin og ett tre såvidt jeg forstår, kan få de konsekvensene vi har sett i kveld. Det setter spørsmålstegn ved den infrastrukturen som ligger der, sier Brekke.

Har blitt betydelig utbedret

Det såkalte landsnettet og regionnettene til Telenor er betydelig oppgradert de siste årene. Fiberkablene er lagt i ringer slik at et brudd ikke skal lamme hele telenettet. Problemet med det som skjedde i ettermiddag var at det skjedde to brudd samtidig.

– Vi arbeider for at telefonnettet skal være så sikkert som mulig. Og feilene er også gått radikalt ned de siste årene, sier Meling.

Bare problemer i Hedmark og Oppland

Det er mandag kveld kun mobilkunder i Hedmark og Oppland, samt fasttelefonkunder i Lillehammer, som er rammet av problemene, ifølge Telenor.

I Hedmark og Oppland regner man med å få nettet opp og gå til klokken 23.00.

Mobildekningen i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark var mandag ettermiddag og tidlig kveld sterkt svekket, mens mobilbrukere i trøndelagsfylkene og i Sogn og Fjordane også hadde store problemer med å komme gjennom.

På Svalbard var fasttelefonnettet helt nede, mens bredbåndsdekningen i de tre nordligste fylkene var kraftig redusert.

Samtidig med telebruddet ble flytrafikken mellom Sør- og Nord-Norge samt mellom de ulike flyplassene fra Trondheim og nordover rammet av et kommunikasjonsbrudd i Bodø.

Det er foreløpig ikke klart om Avinors problem har sammenheng med telebruddet på Østlandet.